Terug naar het overzicht

Eigenaars Luttik blij met lening Restauratiefonds

“We hebben alles meteen zo goed mogelijk geïsoleerd!”

Toen Geert Net en Hester van Velzen vier jaar geleden begonnen met hotel, koffiebar en concept store Luttik, pakten ze het meteen grondig aan. Het monument werd verbouwd maar wel zo energiezuinig mogelijk. Bij het Restauratiefonds konden ze, behalve voor een aankoophypotheek, ook terecht voor financiering van verschillende energiebesparende maatregelen: “Dat is een fijne partij. Niet commercieel, het erfgoed staat voorop, en dat merk je.”

Geert: “Wij hebben gekozen voor voorzetwanden van Fermacell, die zijn zowel brandwerend als isolerend. Die platen liggen ook op de grond en ook het plafond is ermee bedekt. Ze houden zowel het geluid als de warmte zoveel mogelijk binnen.

Comfortabel

Voor dubbel glas had Roel al gezorgd (Roel Hildebrand, de Alkmaarse Glazenier die voorheen zijn werkplaats had in het hoekpand, red.). Boven dan, maar het ging ons ook vooral om de hotelkamers. Die moesten comfortabel zijn en we wilden natuurlijk ook geen extreemhoge energierekening. Het feit dat je een rijksmonument bent, is trouwens wel beperkend. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld lastig, want die mogen niet in het zicht. En het stukje dak dat dan alsnog geschikt was, was veel te klein bij ons, dus dat had geen zin.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Duurzame monumentenlening

Bij het Restauratiefonds kun je verschillende soorten leningen krijgen. Een duurzame monumentenhypotheek heeft bijvoorbeeld een lager rentepercentage. Die kun je gebruiken voor heel veel energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld als je achter- of voorzetramen overweegt.

Aan de overkant, in het Huis met de Kogel, dat wij huren van Van Alckmaer, is pas het glas aangepakt. Dat is heel mooi gedaan, zodat de houten gevel van binnen nog gewoon zichtbaar blijft. Dat hoefden wij dus niet zelf te doen, omdat we van dat pand niet de eigenaar zijn, maar anders hadden we ook daarvoor graag weer bij het Restauratiefonds aangeklopt.

Hoe wist je van het bestaan van het Restauratiefonds?

“Toen wij vierenhalf jaar geleden van Curaçao weer naar Nederland kwamen, waren wij op zoek naar een oud pand in Alkmaar. Daarvoor keken we veel op Redress, waar mooie oude panden worden aangeboden. En daar kwamen we op een gegeven moment een link tegen naar het Restauratiefonds.

Wij vinden het Restauratiefonds een fijne partij. Het is een stichting zonder winstoogmerk, dus ze zijn niet commercieel. Het erfgoed staat voorop en dat merk je. Ze denken heel erg met je mee. Heel anders dan met een bank waar het toch vooral om de winst draait.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Schappelijk

Toen wij hier 4,5 jaar geleden begonnen, zaten we natuurlijk in de coronatijd, waardoor we veel later open konden. Toen waren ze ook heel schappelijk. We mochten de rentebetaling van die periode spreiden over de hele looptijd. Terwijl de meeste banken die uitstel hadden gegeven, het geld uiteindelijk alsnog binnen een jaar terug wilden.

Er was zelfs een potje om te voorkomen dat je als horecaondernemer failliet ging. Ja, zij doen echt heel veel dingen om ondernemers in een monument te helpen.
Wat ons betreft mag er wel meer bekendheid gegeven worden aan het Restauratiefonds. Je kunt ook bij ze terecht voor financiering bij aankoop. Dan betaal je wel een marktconforme rente, maar je hebt dan dus wel een prettige gesprekspartner. Met als motivatie monumenten in stand houden.

Ventilator

Hoeveel energie we besparen met deze ingrepen, weten we niet, want we kunnen niet vergelijken met een situatie hiervoor. Toen werd het nog niet gebruikt als hotel. Wij hebben die ingrepen meteen meegenomen met de verbouwing tot hotel. Het is natuurlijk een win-winsituatie. Waarbij we ook de energiekosten willen drukken, maar waarbij het milieu toch eigenlijk wel bovenaan staat voor ons. Wat we nu gedaan hebben, was het maximale. En dat was dus vooral zo goed mogelijk isoleren. Ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn. In de winter kunnen we de kou goed buiten houden en in de zomer redden we het prima met ventilatoren. We hebben bewust niet gekozen voor airco, vanuit milieuoverwegingen. Ja, een enkele keer is dat een reden voor iemand om niet te boeken in de zomer vanuit de angst dat het te warm wordt. Maar de mensen die wel komen, vinden eigenlijk altijd dat het meevalt. Dit pand staat op het noorden en het is dus goed geïsoleerd. Dan is een ventilator in principe voldoende. Zelf hebben wij jaren in de tropen gewoond en ook daar hebben we nooit airco gebruikt. Enne… Alkmaar is natuurlijk vlakbij zee. Het is hier altijd een paar graden koeler dan elders in het land.”