Terug naar het overzicht

Kerkenplatform open voor iedereen

Zorgen dat de kerken in Alkmaar kunnen blijven bestaan, ook als ze niet of niet meer helemaal kunnen bestaan van religieuze activiteiten. Dat is de gedachte achter het kerkenplatform, waar kennis gedeeld kan worden over rendabel gebruik van de kerken maar waar bijvoorbeeld ook ruimtes te huur kunnen worden aangeboden. Het kerkenplatform komt voort uit de samenwerking van verschillende partijen die toewerken naar een gezamenlijke kerkenvisie voor de gemeente Alkmaar. Het kerkenplatform werd vanaf het moment van de lancering meteen enthousiast gebruikt.

Kerkbesturen en beherende instanties werken sinds 2019 samen met de gemeente, met erfgoedorganisaties, evenementenorganisaties, architecten, adviseurs en andere deskundigen aan een kerkenvisie voor Alkmaar. Al snel bleek dat er behoefte was aan een netwerk en het delen van kennis. Gemeente Alkmaar ondersteunt deze wens met een online platform, dat op een snelle en makkelijke manier vraag en antwoord bij elkaar brengt.

Identiteit

Wethouder Erfgoed Elly Konijn-Vermaas: “Gebedshuizen horen bij de identiteit van onze omgeving. Daarom zet de gemeente zich in voor een toekomstvisie voor het religieus erfgoed. Het kerkenplatform is hierin een belangrijke stap. Met alle verzamelde kennis en tips kan dit platform uitgroeien tot een rijke kennisbank.”

Het Kerkenplatform is ingericht rondom thema’s die op dit moment spelen voor de gebedshuizen. Zoals onderhoud, duurzaamheid, financiën en toekomstverkenning. Verder kunnen kerken op dit platform projectmatige klussen aanbieden voor vrijwilligers en worden bijvoorbeeld tips uitgewisseld voor het verbeteren van de zichtbaarheid. Het platform is te vinden via kerkenplatformalkmaar.nl.

TV-uitzending Groots Alkmaar

In een recente tv-uitzending van Groots Alkmaar wordt ruim aandacht besteed aan de toekomst van de kerkgebouwen in de gemeente Alkmaar. De uitzending is opgenomen in de Protestantse kerk in Stompetoren waar onder meer Gonna de Reus van Erfgoed Alkmaar wordt geïnterviewd, die namens de gemeente betrokken is bij de ontwikkeling van de kerkenvisie. Ook wordt een bezoek gebracht aan de Hervormde kerk in Driehuizen die dankzij de inzet van dorpsbewoners tegenwoordig dienst doet als dorpshuis.
Groots Alkmaar is een tv-programma over cultuur, natuur en historie voor de inwoners van de gemeente Alkmaar. Het programma wordt gemaakt door senioren met ondersteuning van jonge professionals via het ABC Huis ( Bibliotheek Kennemerwaard & Artiance | centrum voor de kunsten).
De uitzending kan online worden teruggekeken.