Terug naar het overzicht

Laurens ten Dam ‘doopt’ Munnikenweg tot monument

De Munnikenweg in Oudorp is sinds 8 december 2018 een gemeentelijk monument. Dit bijzondere feit was aanleiding voor een feestelijke ‘fietsdoop’ van deze weg die vanwege de kasseien een uitdaging is voor wielrenners. Een peloton van belangstellende fietsers, aangevoerd door profwielrenner en Oudorper Laurens ten Dam, doopte de weg officieel tot een beschermd monument.

Op de dag van de doop werd een peloton van wielerliefhebbers, omwonenden en bestuursleden van lokale natuur- en erfgoedinstanties bij het stadhuis ontvangen door wethouder Sport, Pieter Dijkman. Ook de initiatiefnemer van de bescherming, raadslid Willem Peters (BAS) fietste mee. De renners koersten vanaf het stadhuis naar de hobbelige kasseien van de Munnikenweg.

Ter plekke werd een nieuw straatnaambord onthuld waarop te lezen is dat de Munnikenweg in de dertiende eeuw is aangelegd door graaf Floris V en dat het nu een beschermd monument is.
De Munnikenweg bood de manschappen van Floris V destijds een veilige overtocht tussen de kastelen Torenburg en Middelburg. Later is de weg verlengd tot in Oudorp.

Door zijn karakteristieke kasseiendek is de Munnikenweg sinds jaar en dag een sportieve uitdaging voor wielrenners. Wethouder Erfgoed, Christian Braak, zag hierin aanleiding voor een fietsrit: “Deze unieke doop laat zien dat er veel enthousiasme is voor het behoud van deze weg,” gaf hij aan na de feestelijke doop.

Onderhoud en onderzoek

Binnenkort is het historische wegdek toe aan groot onderhoud. Dit gebeurt eens in de twintig jaar. De onderlaag wordt dan gecontroleerd op verzakkingen en de keien worden weer recht gelegd. Terwijl de weg open ligt, wordt tegelijkertijd archeologisch onderzoek gedaan naar de samenstelling van de onderlaag.
Zoals de planning er nu uitziet, zal dit in 2020 gebeuren.

Judith Flapper