Terug naar het overzicht

Monumentenloods tijdelijk aan de Edisonweg

Torenburg 3 wordt verbouwd

Het mooie oude pandje aan de Torenburg, waarin al jarenlang de monumentenloods gevestigd is, wordt opgeknapt. Daarom zijn alle oude bouwmaterialen even verhuisd naar een loods in het voormalige TMG-pand op bedrijventerrein Oudorp, die tijdelijk dienstdoet als monumentenloods. Dankzij de inzet van vrijwilligers van de Historische Vereniging Alkmaar kunnen eigenaren van oude panden in Alkmaar hier de komende tijd elke woensdag terecht om te kijken of er iets tussen zit dat zij nog missen in hun pand.

Doorgeefluik historisch bouwmateriaal

Overal waar oude panden verbouwd worden, komen materialen vrij. Materiaal dat vaak nog prima bruikbaar is en dat in veel gevallen zelfs erg gewild is bij eigenaren van andere oude panden. Vanuit die gedachte ontstonden in Alkmaar in de jaren vijftig van de vorige eeuw de eerste initiatieven voor georganiseerd hergebruik van onderdelen die uit gebouwen gesloopt waren.

In de jaren negentig werd aan de Torenburg 3 de monumentenloods geopend, als doorgeefluik voor historisch bouwmateriaal. Het is een verzamelplek voor materialen die zijn vrijgekomen na sloop of verbouwing van historische panden in Alkmaar. Eigenaars van een huis in Alkmaar dat ouder is dan 1940 kunnen hier voor de verbouwing van hun huis een missend onderdeel zoeken in de juiste bouwstijl. Denk dan aan een paneeldeur in Amsterdamse Schoolstijl, een klassieke marmeren wastafel, specifiek hang- en sluitwerk of bijvoorbeeld glas-in-lood. Voor het materiaal wordt een redelijke vergoeding gevraagd.

Historische Vereniging Alkmaar

Het beheer van de monumentenloods is al meer dan twintig jaar in handen van monumentenadviseur Henk Krabbendam. Nu Henk minder is gaan werken en zijn pensioen in aantocht is, moest er een andere oplossing komen. Die diende zich aan toen de materialen uit de monumentenloods voor de renovatie van het pand tijdelijk naar een andere plek moesten. Henk Krabbendam: “Toen we wisten dat we tijdelijk die loods aan de Alexander Flemmingstraat konden gebruiken, hebben we de Historische Vereniging Alkmaar gevraagd om die te gaan exploiteren. Daar werd met veel enthousiasme op gereageerd en dat leidde tot een mooie samenwerking waar we ook na de verbouwing mee door zullen gaan.”

Wekenlang zijn vrijwilligers van de Historische Vereniging Alkmaar, onder aanvoering van Jos Stroomer, in touw geweest om de spullen uit de monumentenloods te inventariseren en te fotograferen. Nu alles netjes in stellingkasten staat, is de loods wekelijks op de woensdagmiddag geopend voor publiek.

Jos Stroomer: “Het was een enorme klus, maar zeker de moeite waard. Het pandje aan de Torenburg stond vol, maar de hal aan de Alexander Flemmingstraat biedt ruimte om te sorteren en selecteren.”

Een ploeg van tien vrijwilligers is nu elke woensdag actief in de loods. Naast het sorteren en schoonmaken van de materialen, timmeren ze bijvoorbeeld ook houten kistjes om tegeltjes in te presenteren. Op deze manier kan de verkoop van de gebruikte bouwmaterialen van de monumentenloods tijdens de verbouwing gewoon doorgaan. Jos Stroomer: “De eerste klanten hebben de nieuwe locatie al gevonden.”

Adres

De monumentenloods is tijdelijk ingericht aan de Alexander Flemmingstraat 12 b (bedrijventerrein Oudorp).

Openingstijden

Elke woensdag inloop van 10.00 tot 13.30 uur.

Maandag en dinsdag op afspraak tussen 9.00 en 13.30 uur. Stuur hiervoor een e-mail naar:

hkrabbendam@alkmaar.nl