Terug naar het overzicht

Nieuwe voegen voor monumentale schoorsteen aan Schelphoek

De schoorsteen achter het rijksmonument Zoutziederij De Eendracht aan de Schelphoek ziet er weer pico bello uit. In opdracht van eigenaar Van Alckmaer Voor Wonen heeft de firma Koedooder BV uit Blokker de monumentale schoorsteen de afgelopen periode een flinke onderhoudsbeurt gegeven.

De schoorsteen, die gebouwd is in 1912, is een gemeentelijk monument. Hij is opgebouwd uit speciale radiaalstenen, die enigszins taps toelopen en een iets gekromd oppervlak hebben. In het verleden is de schoorsteen al eens opnieuw gevoegd, maar daarbij zijn de voegen erg breed opgeslepen en is achteraf gezien een te cementrijke voegspecie gebruikt.
Vandaar dat Van Alckmaer een gericht technisch advies had laten opstellen voor het voegwerk, voordat de klus werd uitbesteed. Ook zijn eerst proefstukken voor het nieuwe voegwerk gemaakt, om te kijken of de technische specificaties kon worden voldaan.

Op de detailfoto zie je de overgang van de vierkante sokkel naar de ronde schacht van de schoorsteen, met twee van de opgezette proefstukken voor het nieuwe voegwerk, en enkele ingeboete stenen.