Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief Erfgoed Alkmaar wordt Erfgoed Magazine Alkmaar

Onze nieuwsbrief krijgt een nieuwe look én een nieuwe naam. Volgende week ontvangt u het eerste Erfgoed Magazine Alkmaar. Boordevol verhalen over monumenten en archeologie. Over de nieuwe kleuren van de Harmonie bijvoorbeeld, en wéér nieuwe ontdekkingen rondom kasteel De Nieuwburg in Oudorp.

Erfgoed Magazine Alkmaar verschijnt, net als de voormalige nieuwsbrief, drie keer per jaar. Daarnaast ontvangt u voortaan, enkele keren per jaar, een ‘gewone’ digitale nieuwsbrief. Met actuele ontwikkelingen en erfgoedactiviteiten die niet kunnen wachten tot de volgende nieuwsbrief verschijnt. Over Open Monumentendag bijvoorbeeld.

Nieuwe look

Dit is de laatste digitale nieuwsbrief in de oude vertrouwde huisstijl. Erfgoed Magazine Alkmaar én de nieuwe digitale nieuwsbrief, hebben vanaf volgende week een nieuwe look. Die ziet u ook terug op onze website. Die kreeg de afgelopen maanden een volledig nieuw uiterlijk maar heeft nog steeds de vertrouwde inhoud. Zo vindt u er alle verhalen uit de laatste en voorgaande nieuwsbrieven en nog veel meer informatie en verhalen over monumenten en archeologie. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!

Toegankelijke website

De aanleiding voor verandering was eigenlijk de nieuwe regelgeving voor privacy en toegankelijkheid. Hier moeten alle overheidswebsites aan voldoen. Voor ons was dat een mooie aanleiding om te moderniseren en aan te sluiten bij de trends van vandaag.

We schreven onze verhalen altijd al zo dat iedereen ze kon begrijpen (dus niet alleen de vakmensen). Maar we gaan daar voortaan nóg scherper op letten.
Verder hebben we gekeken naar de onderwerpen die trouwe bezoekers van de website zoal bekijken. En daar is de website op aangepast. Zo staan de verhalen uit de rubrieken ‘detail op dinsdag’ en ‘vondst op vrijdag’ nu overzichtelijk bij elkaar. Om makkelijk doorheen te kunnen bladeren.
De website hoorde uiteraard al bij de gemeente Alkmaar, maar dat is nu nog duidelijker te zien. Hij is ondergebracht onder de gemeentelijke website. Maar nog steeds vindbaar via het vertrouwde webadres erfgoedalkmaar.nl.

Samenwerking erfgoedpartners

Om alle aspecten van erfgoed onder de aandacht te brengen, werken wij nauw samen met lokale en provinciale erfgoedpartijen, zoals Regionaal Archief Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum In ’t Houten Huis, Historische Vereniging Alkmaar, Stichting Schermer Molens, Recreatieschap Noord-Holland, enzovoort, enzovoort.
Dat deden we altijd al, maar dit aspect zal de komende tijd nog meer de nadruk krijgen.

Wethouder erfgoed, Christian Braak: “Erfgoed leeft onder de mensen. En samenwerking geeft dat een stevig podium. Voor de komende jaren staat de herdenking van de Geboorte van Nederland en 450 jaar Victorie op de agenda. Het thema van dit jaar ‘Ode aan het Landschap’ is een goed voorbeeld van mogelijke samenwerking. Daar houden verschillende partijen zich mee bezig. En door de krachten te bundelen, versterk je het resultaat. Ondanks corona ontstaan zo mooie initiatieven. Maak daar gebruik van, zou ik zeggen, en kijk met nieuwe ogen naar ons unieke Hollandse landschap”

Erfgoedagenda

Vernieuwd onderdeel van de website is de erfgoedagenda, speciaal voor liefhebbers van evenementen met een historisch tintje. Hier zijn lezingen en wandelingen te vinden, tentoonstellingen, theatershows of een concert in een kerk. Of het nu om grote of kleinere activiteiten gaat. Het afgelopen jaar bleef door corona de agenda helaas leeg. Hopelijk wordt hij snel weer gevuld. Wij zijn er klaar voor. Organisatoren kunnen hun activiteiten vanaf nu weer gratis aanmelden.

Erfgoed Magazine Alkmaar

En dan de vertrouwde Nieuwsbrief Erfgoed Alkmaar. Zoals u wellicht weet, is er ook al sinds jaar en dag een papieren versie. En eigenlijk vonden we altijd al dat deze kleurenuitgave met erfgoedverhalen de naam magazine verdiende. Maar je verandert een naam niet zomaar. Nu doen we dat wel omdat we, al enkele jaren, ook deze digitale nieuwsbrief hebben.
De verhalen uit deze digitale nieuwsbrief staan op de website en zijn (meestal) langer en uitgebreider dan de verhalen in de papieren versie. Er staan ook vaak meer foto’s bij. De verhalen in het papieren magazine zijn korter met alleen de belangrijkste foto’s. Wie meer wil weten, kan verder lezen op onze (inmiddels vernieuwde) website. U, als abonnee van de digitale nieuwsbrief, bent dit al gewend. U krijgt altijd al de uitgebreide verhalen en daarin gaat dus niets veranderen.