Terug naar het overzicht

Vernieuwde kerkhof Grote Sint Laurenskerk officieel geopend

“Fijn dat de hof weer zichtbaar is”

Op donderdag 5 september was de officiële opening van het opgeknapte kerkhof bij de Grote Sint Laurenskerk. Eddo Carels, bestuurslid van de Stichting Behoud Monumentale Kerken Alkmaar, verzorgde de opening, samen met wethouder Christian Braak. Aanleiding voor de metamorfose van het kerkhof en het plein voor de kerk was een motie van de gemeenteraad.

Zie voor de voorgeschiedenis ook het achtergrondverhaal.

Stichting Behoud Monumentale Kerken Alkmaar is blij met het resultaat. “Een kerkhof is letterlijk een hof rondom de kerk,” vertelt bestuurslid Eddo Carels: “Het is fijn dat die hof weer zichtbaar is en dat het meteen zo’n mooie begeleiding is geworden van de hoofdentree. Dat geeft veel toegevoegde waarde aan de kerk voor de mensen die daar komen.”

Samenhang

In zijn speech vertelde Eddo Carels over de oorspronkelijke samenhang tussen gebouwen en hun omgeving, die de laatste jaren lijkt te verdwijnen. “Net als een kerkhof, is ook de kermis een mooi voorbeeld. Wat tegenwoordig kermis heet, was vroeger de kerkemis. In de Grote Sint Laurenskerk was dat het jaarlijks terugkerende feest rondom de patroonheiligen Sint Laurens en Sint Matthias. Die feestelijke kerkelijke gebeurtenis is later verworden tot een meer wereldlijk feest in de vorm van een kermis. Die kermis is er nog steeds elke zomer. Verder zijn er winkels en er zijn terrassen rond de kerk. Maar je ervaart niet meer zo de samenhang met het kerkgebouw. Dat is een ontwikkeling van de laatste tijd. Dat gebouwen en de omgeving in de stad meer versnipperd raken. Terwijl gebouwen en omgeving elkaar juist kunnen versterken door die samenhang weer zichtbaar te maken.

En dat is feitelijk wat hier is gebeurd. Kerk en hof zijn weer herenigd. De stichting is dan ook blij dat, dankzij de vernieuwde hof, de oorspronkelijke betekenis van deze plek weer tot leven komt. Het bevestigt weer een stukje van die samenhang die je niet meer zo bewust beleeft in de stad.
Het is een permanente aanvulling op wat de jaarlijkse kermis toch ook nog steeds wel doet: het brengen van die samenhang. Het vernieuwde kerkhof biedt rust en de kermis zorgt elk jaar voor een feest rondom de kerk.”