Drinken over je kraag

Vondst op vrijdag

14 juni 2024

De vondst van vandaag is een setje hele hoge glazen uit de zeventiende eeuw. De glazen zijn gevonden in een beerput aan de Langestraat. Ze zijn heel mooi versierd, vertelt Nancy (zie ook het filmpje op Instagram). Het is een soort Venetiaans glas. En die glazen zijn zo hoog om een reden. Het ziet er natuurlijk heel sjiek uit, maar in de zeventiende eeuw was de mode dat je van die hele grote molensteenkragen aan had en die stonden heel stijf naar voren. Dus als je dan je drankje wilde drinken en je had een te kort glas, dan kon je daar nooit bij.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Dus daar vonden ze allerlei trucjes op. En dit soort hoge glazen is daar één van. Het andere trucje heeft te maken met de kleinere glazen die je eigenlijk vaker tegenkomt bij vondsten. Dan hadden de rijkere mensen een heel groot versierd zilveren of gouden handvat waar je het glas in kon schroeven als het ware. En dan kon je alsnog drinken, over je kraag heen.

Deze vondst is belicht door Nancy de Jong, archeoloog team Erfgoed, gemeente Alkmaar. Wegens tijdelijke afwezigheid van Rob Roedema nemen zijn collega’s deze weken de rubriek Vondst op Vrijdag waar.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’