Gouden hanger

Vondst op vrijdag

We zijn al enkele weken bezig met een serie over gouden voorwerpen. Na de gouden voorhoofdnaald van vorige week die in 1994 werd gevonden in een beerput achter het pand Luttik Oudorp 20, volgt een ander voorwerp uit dezelfde beerput.

De voorhoofdsnaald was namelijk niet het enige gouden sieraad dat hier werd gevonden.
Op de foto zien we een gouden hanger met een hoogte van 2 cm, vermoedelijk gemaakt rond 1700. De hanger heeft een golvende rand en in elke afzonderlijke ronding, is met filigrain (ofwel heel fijn) gouddraad nog wat extra detaillering aangebracht. Het centrale middenstuk is door het lange verblijf in de vochtige bodem behoorlijk aangetast. Als we het goed bekijken met een loepje, zien we nog vaag de contouren van een afbeelding. Hoogstwaarschijnlijk is het middenstuk destijds gemaakt uit een glaspasta waarin de afbeelding meteen is opgenomen of ingegraveerd.
Het oogje van de hanger laat zien dat er nog iets van messing tegenaan heeft gelegen waardoor het met groene oxidatie is overdekt. Overigens is aan de achterzijde van de hanger nog een haak gemonteerd (foto 2), wat impliceert dat het stuk ook anders kon worden gebruikt dan als hanger. De beide gouden dubbele oogjes of schakeltjes (foto 3) kwamen uit dezelfde beerput. Het zou kunnen zijn dat ze deel uitmaakten van de ketting die bij de hanger hoorde, maar daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’