Gouden oorbellen

Vondst op vrijdag

Vandaag belichten we voorlopig de laatste sieraden in de serie goudvondsten uit Alkmaarse bodem. Deze twee vondsten zijn afkomstig van de opgravingen in de Grote kerk van Alkmaar in de jaren 1994 en 1995. Net als twee van de ringen die we eerder behandelden.

De voorhoofdsnaald was namelijk niet het enige gouden sieraad dat hier werd gevonden.
O

Omdat er destijds vloerverwarming kwam in de kerk, waarvoor een meter diep gegraven moest worden, zijn voor de werkzaamheden de graven onderzocht. De gevonden skeletten hebben een nieuwe plek gekregen in de kerk en de overige vondsten, zoals deze sieraden, zijn veilig gesteld door de archeologen.
Op foto 1 een oorbel die is gevonden in het graf van Johanna van der Nolle, wijnkoopster op de hoek van de Voordam met de Dijk. Ze overleed op 29-jarige leeftijd en werd bijgezet in de Grote Kerk op 23 februari 1820. De oorbel is ovaal van vorm met in het midden een scharniertje. Aan de andere kant een conisch ‘schelpje’ waar het haakje zich kon vastklikken aan een sluitrandje. Duidelijk zichtbaar zijn enkele merktekens waaronder de G als jaarletter, wat stond voor het jaar 1816.
Op foto 2 een paar gouden oorbellen gevonden in het graf van Johanna de Craan die werd begraven op 26 november 1770. Van deze Johanna is niet veel bekend, behalve dat ze op hoge leeftijd stierf. De oorbellen zijn gemaakt van goud en voorzien van diamanten in een zilveren zetting. Aan de scharniersluiting is zowel een rond als een vierkant oogje gemonteerd. Hoogstwaarschijnlijk was het grotere oog bedoeld een soort extra steun voor achter het oor waardoor de stenen beter zichtbaar bleven. Aan het vierkante oogje kon je eventueel nog een extra hangertje hangen.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’