Liefdespaar

Vondst op vrijdag

26 april 2024

Door de jaren heen hebben we tijdens opgravingen veel tegels gevonden. Zowel hele als fragmenten van tegels. Veel afbeeldingen gaan over het dagelijkse leven. Soms zijn de afbeeldingen geïnspireerd op de flora- en fauna en soms zijn ze meer ornamentaal, met decoratieve versieringen. En ze zijn ook regelmatig religieus.

De afbeelding op de tegel van vandaag lijkt toch wel helemaal uit het dagelijkse leven te zijn gegrepen. Hij is gevonden in 1999 bij een opgraving aan het Baanpad. Hij 13 x 13 x 1.1 cm groot, met in de hoeken een half rozet met gestileerde Franse lelies. Het is wel duidelijk wat er gebeurt op deze tegel uit het midden van de zeventiende eeuw. Op een bakje zit een vrouw op schoot bij een man en ik vraag mij af waar zijn handen zijn…
Op de plek waar deze tegel is gevonden, stond vanaf de zestiende eeuw een herberg. Later, in de achttiende eeuw herberg De Schelvis. Bij uitstek een locatie waar je dit type afbeelding kan verwachten.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Afbeelding 2 is een reproductie van een tekening waarop, als je goed kijkt, het uithangbord van De Schelvis nog te zien is. De prent is in 1796 gemaakt door J. A. Crescent. Je ziet de Boompoort met de Hoge Brug, de runmolen, de steiger en het sassershuisje. En links zie je het Zeglis met logementen en uithangtekens ‘het Alkmaarsche Veer’ (goed logys) en ‘de Schelvis’. Om de hoek is het Baanpad waar de tegel gevonden is.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’