Mini theepot en stoof

Vondst op vrijdag

Deze week, nog steeds in de serie miniaturen, kinderspeelgoed van aardewerk uit de tweede helft van de achttiende of vroege negentiende eeuw. Gevonden in een beerput in 1997 tijdens een opgraving in de Langestraat. Een leuk setje, bestaand uit een koffie- of theepotje, compleet met deksel, en het bijbehorende stoofje. (Tekst gaat verder onder de foto)

Zowel potje als stoofje is gemaakt van witbakkend aardewerk en voorzien van een lichtgroen loodglazuur. Opvallend zijn de rode aanbaksels op beide voorwerpen.
Het stoofje, dat ongeveer 5 cm hoog is, heeft een opengewerkte bovenkant, versierd met een ingesneden ster met zes punten. Helemaal zoals de echte stoven uit die tijd ook hadden. Uit het soort aardewerk, de kleur van het glazuur en het kenmerkende snijwerk van stoofje, maken we op dat het ergens in Friesland is gemaakt. Bij normaal gebruik moest in de stoof een vuurtestje worden geschoven, gevuld met hete kooltjes om de theepot warm te houden. Hoewel dat bij de kinderversie niet gebeurde, is hier wel één zijde van de stoof voor opengehouden (niet zichtbaar op de foto).
Het theepotje is ca 9 cm hoog, inclusief deksel.  Potje en stoofje kwamen overigens niet compleet naar boven. De bovenkant van het theepotje bleef door de vele missende scherven zelfs niet op de onderkant staan. Maar na wat aanvullen met gips en wat snijd- en schuurwerk door vrijwilligers Marjan Bruggeman en Carina Kuijper, ziet het stelletje er heel weer aardig uit. Helemaal klaar om tijdens tentoonstellingen  te exposeren.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’