Misbaksel twee

Vondst op vrijdag

17 mei 2024

De vondst van vandaag is, net als vorige week, een misbaksel. Vorige week was het een misbakken deksel met geboetseerde greep in de vorm van een leeuw met wapenschild. Gevonden in 1999, bij een opgraving aan het Baanpad. Hier troffen we toen veel pottenbakkersafval uit het eind van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. Ook de vondst van deze week komt daar vandaan. Het zijn twee fragmenten van een geboetseerd beeldje, inclusief iets wat lijkt op een voetstuk.

Het beeldje is gemaakt van rood en wit bakkende klei en afgewerkt helder en groen loodglazuur. Het mannetje draagt de karakteristieke zogenoemde ‘molensteenkraag’ die eind zestiende eeuw in zwang kwam bij de elite van die tijd. Net als het deksel van vorige week is ook dit voorwerp duidelijk een Alkmaars product. Het zijn aantoonbaar misbaksels, dus mislukt pottenbakkerswerk dat gemaakt werd op deze plek. Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon sierbeeldje op een voetstuk.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Toch suggereert het gaatje naast de voet van het beeldje (foto 2) iets anders. Bij nadere inspectie lijkt het ook hier te gaan om het fragment van een deksel. En net als vorige week, een deksel waarvan de greep is gemodelleerd in een bepaalde vorm. Het fragment links is duidelijk een hoekstuk. Het zou dus een vierkante deksel geweest kunnen zijn. In elk geval was het deksel groter dan alleen dit hoekje. En dat betekent dat de greep ook ooit uit meer bestond dan alleen dit poppetje. Alle kans dat er ook nog een vrouwtje bij hoorde en misschien zelfs nog een derde figuur. Het zal vast en zeker zijn gemaakt voor een bepaalde gelegenheid, zoals bijvoorbeeld een huwelijk.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’