Opgraving Boterstraat deel 2

Vondst op vrijdag

2 juni 2023

We zijn alweer bijna twee weken bezig met de opgraving aan de Boterstraat, waar we inmiddels de resten hebben gevonden van twee middeleeuwse huizen (zie ook de vlogs op Instagram en YouTube Erfgoed Alkmaar)

De verstening van het middeleeuwse woonhuis was een belangrijke ontwikkeling. Oorspronkelijk werden huizen gebouwd van hout, leem en met rieten daken, maar naarmate steden groeiden en er meer brandgevaarlijke situaties ontstonden, werd het gebruik van steen steeds meer gemeengoed. Bij de opgraving in de Boterstraat zien we dit proces terug in de grond. In een teruggevonden huis dat is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw werden de lemen vloeren teruggevonden, met daarin centraal gelegen haardplaatsen, ingebed in het leem. Deze haarden lagen bewust midden in het vertrek. De vrijkomende rook kon eenvoudigweg ontsnappen door een gat of luik in het dak. In een iets later stadium, ergens in de vroege vijftiende eeuw waarschijnlijk, is vlak naast de centrale haard een tussenmuur geplaatst met een haard er tegenaan. Dit noemen wij een brandmuur, een fenomeen dat zich in een later stadium ontwikkelt tot volwaardige schoorsteen. (Tekst gaat verder onder de foto’s).

Later in de 15e eeuw versteent het huis in de Boterstraat helemaal en ook dat proces hebben we kunnen vastleggen. Inmiddels zijn we alweer iets dieper de grond in gegaan en vonden we al wat resten van het houten huis uit ca 1300. Heel benieuwd wat we vandaag tegenkomen!

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’