Pand aan het Verdronkenoord 139

Vondst op vrijdag

De vondst van vandaag is geen voorwerp maar een heel pand. De opgraving aan het Verdronkenoord 139 zit erop. Na twee weken graven met de hand hebben we een aardig beeld van een pand uit de late veertiende en de vijftiende eeuw. Opvallend waren de vele vloerniveaus waarvan twee uitgevoerd in baksteen. En opvallend genoeg bleef, naarmate de tijd verstreek, wel steeds dezelfde kamerindeling gehandhaafd.

Het gaat zeer waarschijnlijk om een pand met een nering- of winkelfunctie met aan de voorzijde een bakstenen vloer met visgraatmotief en met verschillende ruimtes die door houten wanden van elkaar waren gescheiden. Het winkelgedeelte had te lijden gehad van het vele gebruik. De bakstenen waren finaal versleten en verkruimeld. Aan de rechterzijde zat een keldergedeelte waarvan niet duidelijk is of dit ook bij de vroegste fase van de gevonden vloer hoort, maar dit lijkt wel waarschijnlijk. Pal achter het winkelgedeelte ontdekten we nog drie vertrekken met allemaal een bakstenen vloer, vaak in visgraatmotief aangelegd. De derde ruimte, meer achterin, was ook aangelegd met een visgraat bakstenen vloer. Hier was ook een centraal gelegen haard bestaand uit een maalsteen met een diameter van ongeveer 0,8 cm. De rook van deze haard vond zijn weg omhoog simpelweg door een opening in het dak. Aan de westzijde achter de kelder lijkt een ganggedeelte te hebben gezeten. Ook hier een bakstenen vloer maar met een breedte van ca 90 cm en een goede 20 cm dieper dan de andere vloeren! De achtergevel troffen we aan op ongeveer 12,5 meter vanaf de voorgevel.
Foto 1: Een steengoed kannetje vlak onder het niveau van de bakstenen vloer (1400-1450)
Foto 2: Een lager gelegen vloer met exacte dezelfde begrenzing als de hogere vloer
Foto 3: Hier is de locatie van de achtergevel goed te zien in profiel met rechts de bakstenen vloer

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’