Verdronkenoord/Huigbrouwerstraat (deel 5)

Vondst op vrijdag

22 oktober 2021

Dit is het laatste deel van een miniserie van vijf delen over vondsten uit een beerput die in 1995 werd aangetroffen bij een opgraving bij Huigbrouwerstraat 3 maar die in de veertiende en vijftiende eeuw hoorde bij Verdronkenoord 139 (zie ook de eerdere ‘Vrijdagvondsten’). Deze week, net als vorige week, weer enkele houten voorwerpen. De vondsten van vandaag troffen we aan in de tweede stortkoker. Ze komen uit de zeventiende eeuw, de tijd dat de beerput al hoorde bij Huigbrouwerstraat 3.

Blokschaaf

Deze eerste foto laat niets aan de verbeelding over. Het is een stuk gereedschap dat eeuwenlang weinig is veranderd qua vorm, de blokschaaf! De schaaf is ca 16 cm lang en één van de zijdes is in het verleden gerepareerd geweest. Maar nadat ook deze reparatie het begaf, is de schaaf uiteindelijk in de beerput terechtgekomen.

Op foto 2 zie je een fragment van een katrolschijf en op foto 3 onderdelen van een kantklos. Beide zijn gemaakt van pokhout, een harde tropische houtsoort. De katrolschijf werd destijds gemaakt uit dit type hardhout omdat inheems hout te zacht was voor takelwerk. De katrol zelf was wel uit een inheemse houtsoort gemaakt.

Kantklossen

De kantklos werd mogelijk gebruikt door de vrouw des huizes. Kantklosjes werden gebruikt voor het maken van kant, een textieltechniek waarin menig huisvrouw bedreven was. Voor het klossen van kant heb je behalve klosjes, draad nodig en spelden, plus een kussen als ondergrond. De klosjes zijn met draad omwikkeld en horen steeds per twee bij elkaar. Door de klosjes met draad over elkaar heen te bewegen, ontstond een soort vlechtwerk. Hoe meer ervaring de kantkloster had, hoe meer klosjes ze tegelijkertijd kon hanteren. De spelden hielden het draadwerk tijdens het klossen op zijn plek. We treffen trouwens regelmatig kantklossen aan bij opgravingen, maar ze zijn normaalgesproken nooit van pokhout gemaakt.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’