Tapkraan met slot

Vondst op vrijdag

21 oktober 2022

De afgelopen twee weken was de vondst op vrijdag een tapkraan. Gewoon een kraan die in een ton werd geslagen en die je open en dicht kon draaien. De tapkraan van vandaag echter, is er duidelijk één met een speciale functie. Het is namelijk een tapkraan met een slot…

De tapkraan van vandaag werd in 1993 gevonden in een beerput in de Langestraat. Op de plek waar ook de lakzegels, de waszegel van de gecommitteerde raden van West-Friesland en de reuzen ijsglasbeker uit eerdere afleveringen gevonden zijn. Het ging hier duidelijk om een huishouden in goeden doen, hoogstwaarschijnlijk met enkele bedienden in dienst. En dat laatste kan de verklaring zijn voor deze kraan die namelijk ingenieus slotsysteem heeft. (Tekst gaat verder onder de foto)

Tapkraan met slot, gevonden aan de Langestraat in Alkmaar

Hoewel de kraan niet meer compleet is, zie je vrij duidelijk hoe het conische deel, met een gat voor de toevoer van vat naar tuit, is verzonken in een dicht compartiment. Een draaibare pal die er uitsteekt (foto 2) en een metalen hoes met sleutelgat (foto 1) maken het geheel bijna compleet. (Tekst gaat verder onder de foto)

Een draaibare pal die eruit steekt
Een draaibare pal, die eruit steekt

Mogelijk zijn er nog wat inwendige verbindingsstukken geweest, plus de eigenlijke sleutel, maar die zijn dus verdwenen. Het lijkt erop dat de bewoner van dit huis zijn personeel niet helemaal vertrouwde en daarom zijn misschien wel dure dranken dacht te moeten beschermen met een speciaal gemaakte kraan. Het is niet te hopen voor de eigenaar dat het personeel dan maar de gehele kraan uit de ton trok om toch mee te kunnen genieten van het speciale drankje…

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’