Wat zat er nog meer in de waterput?
Vondst op vrijdag
6 september 2024
Vorige week, toen ik hier een dissel besprak uit een waterput die we aantroffen op de Paardenmarkt, beloofde ik om deze week iets te vertellen over wat we nog meer vonden in die put. We troffen de waterput aan bij een opgraving in de zomer van 2010. Waarschijnlijk hoorde de put bij het klooster van de Minderbroeders dat van 1448 tot 1574 op het terrein stond waar nu de Paardenmarkt is. Ergens aan het eind van de vijftiende of begin zestiende eeuw moet de waterput zijn gedicht, waarbij meteen een voorraad huisraad werd gedumpt. De dissel van vorige week kwam toen terecht bovenop de berg aardewerk.
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
De zoutglazuur kannen zijn gemaakt in het Belgische Raeren in de periode 1450-1525 en zijn allemaal van het hetzelfde type. Datzelfde geldt voor de drinkkoppen die zijn gemaakt in Siegburg in de dezelfde periode als de kannen. Alle koppen zijn ongeglazuurd. Zoals ik al zei, was de grote hoeveelheid zoutvaatjes opvallend. Ze zijn gemaakt uit zowel rood als witbakkende klei. En de vorm is eigenlijk niet meer dan een klein schaaltje op voet. Een vrij simpele uitvoering voor een zoutvaatje want uit die tijd zijn ook rijk versierde exemplaren bekend. Zout was destijds namelijk een zeer kostbaar product maar blijkbaar was dat voor de monniken geen probleem, zout volop! Hoe dat dan vervolgens werd opgediend was blijkbaar van minder belang. Deze simpele aardewerken exemplaren voldeden blijkbaar prima.
Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’