Willem III en Mary op een pijp

Vondst op vrijdag

3 juni 2022

Deze week weer een pijp met een afbeelding van koninklijke betekenis. Opvallend genoeg is de pijp gevonden in de afvalkuil waarin ook de pijp van vorige week werd aangetroffen. Daarvan bleek de afbeelding uiteindelijk geen koninklijke betekenis te hebben, maar de pijp van vandaag dus wel.

De bewuste afvalkuil werd in 2002 opgegraven achter Koorstraat 59 op de plek waar in de achttiende eeuw herberg De Roode Leeuw stond. Op de trechtervormige pijpenkop zijn in reliëf, onder een kroon, de profielportretten afgebeeld van stadhouder-koning Willem III en zijn vrouw Mary Stuart. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

De andere kant van de pijpenkop toont de staande Hollandse leeuw. Deze pijp werd gemaakt tussen 1690 en 1700 en is een product van de Goudse pijpmaker Jacob Dircksz van Leeuwen die werkzaam was in de periode 1676-1695. Stadhouder Willem III en zijn Engelse vrouw Mary Stuart werden destijds binnengehaald in Engeland als redders van het protestantisme. Dit door de vader van Mary, de katholieke koning Jacobus II, te verjagen. In 1689 werd het paar tot koning en koningin van Engeland gekroond. Alhoewel Willem en Mary al in 1677 waren getrouwd zal de pijp zijn gemaakt vlak na de kroning van de twee in 1689. Dit vanwege de kroon boven beide portretten. Mary is al in 1694, op slechts 32-jarige leeftijd, gestorven, waarna Willem aan de macht bleef tot aan zijn dood in 1702.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Lees ook het interview met hem: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’