Terug naar het overzicht

Record aantal monumenten open op 10 en 11 september

Dompel je 2 dagen lang onder in monumentale sferen!

Op zaterdag 10 en zondag 11 september gaan er weer een heleboel monumentale deuren voor je open in de gemeente Alkmaar. Op zaterdag in Alkmaar, Oudorp & Koedijk en op zondag in Schermer, Graft & De Rijp. Na een paar toch iets stillere edities, maken we er dit jaar weer een feestje van met meer dan 90 deelnemende monumenten. Een recordaantal!
Het Open Monumentendagweekend is dé kans om al die (soms verborgen) historische schatten eens van dichtbij én van binnen te bekijken. Ook dit jaar is er weer van alles te doen, te beleven en te bewonderen. Waaronder het jaarlijkse prikkelende jeugdprogramma. En voor de volwassenen de populaire verhalen in de buitenlucht.

Op zaterdag 10 september wordt Open Monumentendag in het hele land ingeluid met live carillonmuziek. In Alkmaar gebeurt dat op het carillon van de Waagtoren, uiteraard door onze stadsbeiaardier Christiaan Winter.

Historische markt en coole kinderactiviteiten in Grote Sint Laurenskerk

De Grote Sint Laurenskerk wordt wel de huiskamer van Alkmaar genoemd. Dat geldt zeker voor zaterdag 10 september. Dan vind je er de vertrouwde Historische markt en natuurlijk de coole kinderactiviteiten.
Ook de informatiestand van team Erfgoed Alkmaar (initiatiefnemer en organisator van het Open Monumentendagweekend!) is hier te vinden. Een goeie plek dus om je monumentenavontuur zaterdagochtend te beginnen.

Coole kinderactiviteiten

Het hoogkoor in de Grote Sint Laurenskerk in het centrum van Alkmaar is op zaterdag 10 september weer de plek voor coole kinderactiviteiten. Terwijl de ouders of begeleiders een rondje doen door de kerk (met onder meer de Historische markt!) zijn de kinderen van harte welkom op het hoogkoor. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom voor de leukste (en ook nog eens leerzame) activiteiten.
Zo kun je een molen maken met gebruik van nieuwe én oude technieken. Of je maakt oud houten speelgoed na dat onze archeologen in Alkmaar hebben gevonden. Leg één van de acht mega grote monumentenpuzzels leggen en maak een sierbordje met als voorbeeld de oude bordjes die onze archeologen hebben gevonden in de Alkmaarse bodem. Net als andere jaren, kun je ook weer, gewapend met VR-bril, de virtual reality wereld instappen van Alkmaarse Monumenten. Alsof je echt ter plekke bent! En, terug van weggeweest: je kunt weer een ouderwetse brief schrijven met een ganzenveer om hem vervolgens dicht te plakken met een echte was-zegel.

Maar ook in verschillende andere monumenten is er extra aandacht voor de kinderen. Zoals bijvoorbeeld in het Hooge Huys (voorlezen en knutselen) en bij molen De Gouden Engel in Koedijk.

Kinderactiviteiten op zondag

Ook op zondag zijn er weer coole kinderactiviteiten. Dan kun je tussen 11.00 en 16.00 uur terecht in de Grote Kerk van Schermerhorn. Een nieuwe traditie, die vorig jaar is gestart en die voor herhaling vatbaar bleek. Bij het Kleinste Huisje van Schermerhorn kun je leren hoepelen en in museum In ’t Houten Huis kun je zelf je monument inrichten.

Verhalen in de buitenlucht

Twee jaar geleden zijn we begonnen met het bieden van verhalen in de buitenlucht. Eigenlijk omdat we toen geen binnenactiviteiten konden organiseren. Het werd echter zo’n groot succes dat we er graag mee doorgaan. Ook dit jaar kun je zowel op zaterdag als op zondag naar verhalen komen luisteren op zestien verschillende plekken die bol staan van de historie.
Zoals op zaterdag onder meer De Waag, het Victoriepark, Strijkmolen D in Oudorp en de binnentuin van het oude Stadhuis. En op zondag onder andere bij de Grote Kerk in De Rijp, Strijkmolen I in Oterleek (in restauratie) en de Museummolen in Schermerhorn.

De verhalen in de buitenlucht zijn beide dagen vanaf 13.00 uur te beluisteren. Elk halfuur een verhaal over de geschiedenis van de betreffende plek. Dus om 13.00 uur, 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en om 15.30 uur start er een nieuw verhaal.

Munnikenweg 750 jaar

De Munnikenweg in Oudorp bestaat dit jaar 750 jaar. Dat jubileum wordt later deze maand gevierd, maar speciaal voor Open Monumentendag, is ook op zaterdag 10 september al de fototentoonstelling te zien in de boerderij van de speeltuin OKB. Hier kun je ook gratis routes halen voor een mooie route door deze bijzonder historische omgeving.

Expo’s, orgelspel en varen

In verschillende monumenten is een expositie ingericht en in veel kerken kun je verrast worden door live orgelspel. Verder kun je, als vanouds, op sommige plekken ook weer varen tussen monumenten. Op zaterdag varen de Alkmaarse zeekadetten je met hun stalen bootjes tussen hun varend monument De Bulgia en het Dieselgemaal in Overdie.
En op zondag kun je vanaf het raadhuis in De Rijp mee voor een boottocht naar Graft en terug. Ook bij het Kleinste Huisje van Schermerhorn kun je instappen voor een vaartocht door de Eilandspolder.

8 Monumenten op afspraak

Terug van weggeweest: de monumenten op afspraak. Acht monumenten die vanwege beperkte ruimte of de kwetsbaarheid van het monument alleen op afspraak te bezichtigen zijn. Bestel op tijd een gratis ticket. Vanaf 1 september 18.00 uur online.

Volg ons

Als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwtjes en activiteiten? Volg Open Monumentendag op Facebook en Instagram. En abonneer je voor leuke filmpjes op YouTube Erfgoed Alkmaar.

Plattegrond en actuele programma

Een plattegrond, het actuele programma en de meest recente informatie vind je op de website. Bij de bibliotheken, de musea en de horeca zijn ook papieren plattegronden verkrijgbaar.

Wanneer zijn de monumenten open?

De monumenten zijn open op:

Zaterdag 10 september van 10.00 – 17.00 uur in Alkmaar, Oudorp & Koedijk
Zondag 11 september van 11.00 – 17.00 uur in Schermer, Graft & De Rijp
Zie voor de meest actuele informatie openmonumentendagalkmaar.nl

De zingende muzikanten en verhalenvertellers van Vive les Gueux zijn inmiddels vaste gasten tijdens het Open Monumentendagweekend. Op zaterdag in de Alkmaarse binnenstad en op zondag in De Rijp.