Terug naar het overzicht

Renovatie Westerlicht in volle gang

Voormalig verzorgingshuis wordt kantoor en plek voor onderwijs ziekenhuispersoneel

Wie Alkmaar kent, kent Huize Westerlicht. Het karakteristieke jarendertigpand aan de Prinses Julianalaan, midden in de Alkmaarderhout. Dit Rijksmonument werd in 1932 gebouwd en heeft altijd dienst gedaan als ‘bejaardenhuis’, zoals we dat toen nog noemden. In augustus vorig jaar startte Noordwest Ziekenhuisgroep met de renovatie van Huize Westerlicht. In het voormalige verzorgingshuis komen kantoorruimten en ruimte voor onderwijs door de Noordwest Academie. Daarvoor was een ingrijpende modernisering nodig. Mét behoud van originele details.

Eind dit jaar kan het nieuwe Westerlicht waarschijnlijk in gebruik worden genomen. Sinds 2001 is Noordwest Ziekenhuisgroep de eigenaar van dit alom geliefde gebouw in de Alkmaarderhout. Het zoeken van een nieuwe bestemming was nog niet zo gemakkelijk, vanwege de verouderde indeling en inrichting.

DOK architecten maakte een ontwerp waarbij het karakter van het pand nadrukkelijk bewaard is gebleven. Het hoofdgebouw kreeg een nieuwe indeling en is verduurzaamd.

Originele details, zoals glas-in-loodramen, zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven. Ook de karakteristieke gevel bleef intact. Net als de zolder, overigens een geliefd onderkomen van vleermuizen.

Aan de achterzijde van het gebouw is in de loop der jaren veel uit- en aangebouwd. Deze zijde is deels teruggebracht in originele staat en deels vernieuwd. Zo zijn de kopgevels voorzien van beglazing. Een nieuwe, volwaardige entree aan de achterzijde zorgt straks voor een goede aansluiting met het ziekenhuis. Medewerkers en studenten van het ziekenhuis lopen dan via de ‘groene corridor’ van het ene naar het andere gebouw.

Inmiddels is de aannemer bezig met de opbouw, maar tot nu toe was het vooral sloop- en herstelwerk wat er gedaan moest worden. Marc a Campo, van Dok Architecten: “Aan de buitenkant leek het nog heel wat, maar van binnen viel alles bij wijze van spreken al om als je ernaar wees. Maar, om een beetje in de medische sfeer te blijven: de patiënt is gered en zal gelukkig ook volledig herstellen!”

De westvleugel

Een van de meest in het oog springende veranderingen is de sloop van de zogenoemde westvleugel van het pand. Een groot dilemma waarbij verschillende partijen betrokken waren, zoals de Historische Vereniging Alkmaar, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Welstand- en monumentencommissie en erfgoedvereniging Adapt. Verschillende belangen, zoals behoud van de westvleugel, natuurwaarden en de noodzakelijke vernieuwing van het ziekenhuis zijn zorgvuldig afgewogen en uiteindelijk stemden alle partijen in met de sloop van deze vleugel. Zo kon de vrijkomende ruimte gebruikt worden voor nieuwbouw van het ziekenhuis (die anders te ver het park in zou komen). Bovendien werd op deze manier een ecologische verbinding mogelijk gemaakt tussen Westerhout en Huize Voorhout over het terrein van Noordwest ziekenhuis.

Naar verwachting wordt de renovatie van Westerlicht eind 2020 afgerond. Met de herbestemming naar kantoren en onderwijsruimtes voor het ziekenhuis is deze geliefde monumentale blikvanger in Alkmaar weer helemaal klaar voor de toekomst.