Terug naar het overzicht

Tante Truustulp gedoopt

Op vrijdag 7 mei, iets meer dan twee weken na haar 125e geboortedag, was er nogmaals feestelijke aandacht voor Truus Wijsmuller. Truus Wijsmuller, ook wel liefkozend tante Truus genoemd, redde in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog duizenden kinderen uit de handen van het Duitse regime. Vorig jaar werd rond deze tijd haar indrukwekkende standbeeld onthuld op de Gewelfde Stenen brug. En bij dat standbeeld, vond op 7 mei van dit jaar de doop plaats van de speciaal gekweekte Tante Truustulp.

Bloembollenveredelaar Sam Veldboer van de firma Hybris uit Oude Niedorp nam hiervoor zelf het initiatief, samen met Eric van Dam van de firma Triflor. De doop was in het bijzijn van burgemeester Emile Roemer, die daarnaast, namens de Historische Vereniging Alkmaar, een informatiebordje onthulde aan de gevel van het geboortehuis van Truus, aan de Mient 14, op steenworp afstand van haar beeld.


Het duurt nog enige tijd voordat de Tante Truustulp op grote schaal gekweekt kan worden. We moeten dus nog een paar jaar wachten voordat we de mooie rood-witte tulp (in de kleuren van Alkmaar) kunnen kopen.

Lees ook het artikel over de 125e geboortedag van Truus Wijsmuller in Erfgoed Magazine Alkmaar