Terug naar het overzicht

8 oktoberbord na restauratie terug op waarschijnlijk oorspronkelijke plek

In de Grote Sint Laurenskerk is schilderijenrestaurator Jazzy de Groot bezig met het restaureren en onderzoeken van een bijzonder bord, dat ook wel het 8-oktoberbord genoemd wordt. Het gaat om het wandbord met de tekst ‘Clareat Octobris… ’ dat jarenlang op grote hoogte hing aan de wand bij het horecagedeelte in de kerk. Behalve restaureren, gaat Jazzy ook haar expertise inzetten om de leeftijd van het bord te achterhalen. Na restauratie krijgt het wandbord een nieuwe plek, onder Het Grote Raam. Dit raam, naar ontwerp van Fiona Tan, wordt op 6 oktober onthuld. De kans is trouwens groot dat de nieuwe plek van het bord ook de oorspronkelijke plek is geweest. Dus dat zou betekenen dat het bord op zijn oude plek terugkomt.

Jaarringenonderzoek

Behalve het onderzoek door Jazzy, hebben ook de gemeentelijke bouwhistoricus Jeroen van der Kuur en zijn collega Odwin Ralling het bord bestudeerd. Aan de achterkant van het bord hebben zij een klein houtmonster genomen voor dendrochronologisch onderzoek. Hierbij wordt aan de hand van de jaarringen de leeftijd van het gebruikte hout bepaald. (Later meer hierover via onze sociale media).

Chronogram

De volledige tekst op het bord luidt : CLareat oCtobrIs LVX oCtaVa aLCMarIanIs. Dit is een zogeheten chronogram, waarvan de hoofdletters, te lezen als romeinse cijfers, samen het jaartal 1573 vormen.
Het maken van zo’n kloppend cijferdicht was in de zeventiende eeuw erg populair en vergde een goede beheersing van het Latijn. De tekst betekent zoveel als ‘Op 8 oktober ging vanuit Alkmaar het licht stralen’.

Opdrachtgever voor de restauratie van het bord is de Stichting Behoud Grote Kerk Alkmaar, die eigenaar is van de Grote Kerk. De gemeentelijke monumentenadviseurs zijn betrokken vanwege het verlenen van de benodigde vergunning.

Jazzy is nog tot en met 26 augustus bezig met de restauratie. Haar werk kan live in de Grote Kerk gevolgd worden.

Terug naar het overzicht met artikelen van Erfgoed Magazine Alkmaar 67