Terug naar het overzicht

Boek bouwgeschiedenis Grote Kerk

Het 360 pagina’s tellende boek ‘De Grote Kerk van Alkmaar, 500 jaar bouwen en behouden’ ligt sinds oktober in de winkels. Het langverwachte boek over de bouwgeschiedenis van de Grote of Sint-Laurenskerk werd op 16 oktober gepresenteerd en wethouder Christian Braak nam het eerste exemplaar in ontvangst. Tot 31 december is het nog te koop met 5 euro korting.

Het boek is het resultaat van vele jaren hard werken door een grote groep experts, met ondersteuning van Uitgeverij Matrijs en Stichting Alkmaarse Historische Publicaties. Projectleider (en auteur) Carolien Roozendaal: “Na jaren van onderzoek weten we nu precies hoe de bouwmeesters hun huzarenstukje hebben kunnen uitvoeren. Hoe zij in staat waren om in minder dan vijftig jaar een immens kerkgebouw neer te zetten.” In het boek leggen de auteurs één voor één alle geheimen van de boeiende bouwgeschiedenis bloot, ondersteund met prachtig beeldmateriaal.

Kerkportret

Op ergoedalkmaar.nl lichten enkele auteurs alvast een tipje van de sluier op. Eén van de verhalen is van Judith Niessen, over het kerkportret dat aan de zuidwand van de Grote Kerk hangt. Het is een schilderij dat bijna even oud is als het kerkgebouw zelf. Het is geschilderd op een houten paneel. De afgebeelde kerk stelt onmiskenbaar de Sint-Laurenskerk voor. Maar helemaal naar de werkelijkheid is het niet. Er wringt iets in de verhoudingen van het schip, het dwarsschip is te kort, er staat een toren op die er in werkelijk niet is, en er is nog meer wat niet klopt.

Wow-factor

Judith: “Ik vond het bijzonder boeiend dat je aan de hand van de bouwgeschiedenis die de afgelopen jaren zo goed gereconstrueerd is, ook heel mooi kon zien hoe het schilderij dan dus tot stand moet zijn gekomen en in welke fases het geschilderd is. Dat was voor mij echt de wow-factor!

Ik vraag me af wat er zou er gebeuren als je meer van dit soort kerkportretten in Nederland op die manier zou benaderen. En dan gaat het met name om het dendrochronologisch ofwel jaarringenonderzoek. Ik denk dat dat nog meer informatie zou opleveren.”

Het boek kost € 39,95 en is te koop bij Stedelijk Museum Alkmaar en boekhandel Van der Meulen. Rechtstreeks bestellen kan bij de uitgeverij via matrijs.com.