Terug naar het overzicht

Bunker Alkmaarder Hout opent op 5 mei als museum

75 jaar na de bouw wordt de bunker in de Alkmaarder Hout opnieuw in gebruik genomen. Het wordt een bescheiden museum rondom het thema WO2. De bunker is de thuisbasis van de stichting Alkmaar 40-45 die voorwerpen en kennis verzamelt over de Tweede Wereldoorlog in Alkmaar en directe omgeving. Op 5 mei en vervolgens op elke eerste zaterdag en derde zondag van de maand is de collectie in de bunker te bewonderen.

De bunker aan de Wilhelminalaan, tegenover het ziekenhuis, is gebouwd in de tweede wereldoorlog. Vanaf begin 1943 was het de uitvalsbasis van Duitse manschappen die telefoonverbindingen moesten herstellen. Daarnaast fungeerde de bunker als knooppunt van Duitse telefoonverbindingen tussen Den Helder-Schagen-Bergen-Schoorl en Haarlem-Amsterdam.

De bunker is in eigendom van de gemeente Alkmaar en zal als museum worden geëxploiteerd door de stichting Alkmaar 40-45 die onder meer samenwerkt met het Regionaal Archief Alkmaar en de stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar.

Bunkerliefhebbers treffen in de bunker een aantal originele collectiestukken aan, zoals de kachel, de stalen deuren, schietluiken en een luchtfiltersysteem. Aan de buitenkant is nog goed te zien hoe de bunker vroeger gecamoufleerd was als woonhuis. Een deel van de bakstenen is nog aanwezig.

Verhalen en voorwerpen

Op de website bunker-alkmaar.nl is inmiddels een begin gemaakt met het plaatsen van verhalen en gebeurtenissen over Alkmaar in oorlogstijd. De stichting is op zoek naar mensen die een verhaal hebben over Alkmaar tijdens WO2. Maar ook met mensen die voorwerpen hebben uit die tijd die zij willen afstaan of uitlenen, wil de stichting graag in contact komen. Dat kan via een mail naar info@bunker-alkmaar.nl of live bij de bunker op een dag dat het nieuwe museum geopend is.

Opening

Het museum is op 5 mei voor het eerst geopend en vervolgens (tot en met oktober) maandelijks op elke eerste zaterdag en elke derde zondag. Ook op de landelijke bunkerdag op 9 juni en op 9 september, de Open Monumentendag, is het museum geopend. De openingstijden zijn steeds van 10.00 tot 17.00 uur.

Om het mogelijk te maken het museum te exploiteren wordt bij toegang een kleine financiële bijdrage van € 1,50 gevraagd. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Zie voor meer informatie www.bunker-alkmaar.nl