Terug naar het overzicht

“In Alkmaar is het altijd monumentendag”

Coronaproof Open Monumentendagweekend levert ideeën op voor het hele jaar

Op 12 en 13 september vierden we in Alkmaar een onvergetelijk Open Monumentendagweekend. Mede dankzij de inzet van tientallen monumenteneigenaren en honderden vrijwilligers is het gelukt om inwoners twee dagen lang onbezorgd én coronaproof te laten genieten van monumenten in Alkmaar. Wethouder Christian Braak kijkt er met tevredenheid op terug: “Ik waardeer ieders creativiteit en inzet om de monumentenliefhebbers tijdens dit landelijke Open Monumentendagweekend een veilig bezoek te kunnen bieden.” Als bonus leverde het weekend nog een aantal nieuwe ideeën op waarmee we door het jaar heen, dus ook buiten de landelijke Open Monumentendag om, monumenten toegankelijk kunnen maken voor een groot publiek. Dat is dan ook één van de taken die het organisatieteam Open Monumentendag Alkmaar voor zichzelf ziet weggelegd.

“In coronatijd is het extra belangrijk om, waar dat kan, te kunnen genieten van cultuur en erfgoed,” aldus wethouder Christian Braak. “Ik waardeer dan ook ieders creativiteit en inzet om de monumentenliefhebbers tijdens het landelijke Open Monumentendagweekend een veilig bezoek te kunnen bieden. Het was een weekend met succesvolle nieuwe ideeën, zoals de historische verhalen op buitenlocaties. Uit nood geboren omdat we binnen geen activiteiten konden aanbieden, maar duidelijk voor herhaling vatbaar.”
“Een andere mooie ontwikkeling is de uitbreiding van het online programma voor thuisblijvers. Iets wat verder kan worden uitgebouwd en waardoor we vaker in het jaar (veilig) kunnen genieten van het erfgoed om ons heen.”
Een voorbeeld hiervan zijn de virtual reality films van verschillende monumenten in Alkmaar die kinderen met een special VR-bril konden bekijken in de Grote Sint Laurenskerk maar die ook te vinden zijn op het YouTubekanaal van Erfgoed Alkmaar.

Informatiepunten

Omdat het centrale informatiecentrum vanwege de coronamaatregelen dit jaar niet, zoals andere jaren, in de Grote Sint Laurenskerk kon worden ondergebracht, is gezocht naar een alternatieve oplossing. Verspreid over de binnenstad en ook bij het Raadhuis in De Rijp waren buiten informatiepunten ingericht die werden bemand door vrijwilligers. Een creatieve noodmaatregel die verrassend goed bleek uit te pakken.

Partners

Het Open Monumentendagweekend wordt steeds meer een feest van alle Alkmaarders en steeds meer instanties raken betrokken. De samenwerking met verschillende partners, waaronder VVV Hart van Holland, Historische Vereniging Alkmaar, Regionaal Archief Alkmaar en Taqa Theater de Vest/Grote Sint Laurenskerk is dit jaar versterkt. Andere partners zijn Bibliotheek Kennemerland en niet te vergeten Vive les Gueux (voorheen de watergeuzen) die ook dit jaar het Open Monumentenweekend in Alkmaar opluisterden met historische muziek en verhalen.

Vaker op stap met QR-codes

Ook nieuw dit jaar zijn de QR-codes. De monumenten die dit jaar open waren, hebben er al gebruik van gemaakt: een eigen unieke QR-code voor het monument. Wie als bezoeker of passant de code scant, wordt meteen geleid naar de informatie over dat specifieke monument op alkmaaropdekaart.nl, een website van Regionaal Archief Alkmaar.
Het organisatieteam van Open Monumentendag is van plan om, samen met de monumenteneigenaren, die code voor meer doelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld wandel- of fietstochten rond een thema. Ook als het monument gesloten is, en de code hangt bijvoorbeeld voor het raam, kan de informatie geraadpleegd worden. Christian Braak: “Dit is iets waar we het hele jaar door profijt van hebben, juist ook tijdens de beperkingen rondom corona.”

Altijd monumentendag

Het landelijke Open Monumentendagweekend is al even achter de rug en het volgende duurt nog drie kwart jaar, maar intussen zit het organisatieteam niet stil. Hoewel fysieke ontmoetingen op dit moment niet mogelijk zijn, houdt het team zoveel mogelijk contact met elkaar en met de deelnemers en vrijwilligers. Niet alleen met het oog op september volgend jaar maar ook voor het organiseren van meer evenementen door het jaar heen. Zeker met de nieuwe online mogelijkheden, valt er nog van alles te ontdekken. Want, zoals wethouder Christian Braak het uitdrukt: “In een historische stad als Alkmaar is het altijd monumentendag.”

TIP

Bekijk de fotoverslagen van zaterdag 12 en zondag 13 september hier.
Volg Open Monumentendag Alkmaar ook op Facebook en Instagram.

Meedoen?

Het organisatieteam van Open Monumentendag Alkmaar wil monumenten in Alkmaar letterlijk en figuurlijk meer bereikbaar en toegankelijk maken voor iedereen. Niet alleen op Open Monumentendag, maar door het hele jaar. Dat kan alleen met medewerking van de eigenaren van de monumenten en (een heleboel) vrijwilligers. Wilt u hier een bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld als eigenaar van een monument of als vrijwilliger tijdens (incidentele) activiteiten en staat u nog niet op onze lijst? Stuur een e-mail naar info@omdalkmaar.nl