Terug naar het overzicht

Molens moeten draaien

Jubileumboek Gilde van Vrijwillige Molenaars

Het idee ontstond 10 jaar geleden al, tijdens het tienjarig bestaan van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars. En nu, ter ere van het 50-jarig jubileum is het er alsnog gekomen: Een prachtig boek met verhalen en foto’s over molens in Nederland met de titel ‘Molens moeten draaien’.

Bestuurslid Tom Kreuning, tevens molenaar van Strijkmolen D in Oudorp, deed, samen met enkele nauw betrokkenen, de redactie: “Nu snap ik wel dat het er nog niet eerder van kwam, het was namelijk ontzettend veel werk! Maar zeker de moeite waard!”
De redactiecommissie onder leiding van Tom Kreuning was ruim twee jaar bezig met verzamelen, schrijven, interviewen en het samenstellen van het boek. Het boek is uitgebracht in samenwerking met Uitgeverij Matrijs en verscheen op 31 maart.
Het gebonden boek telt 194 pagina’s en bevat enorm veel foto’s van molens en molenaars uit heel Nederland. Alleen al om foto’s te kijken, is het meer dan de moeite waard.
Verder vertelt het boek over onder meer het ontstaan en de opzet van het Gilde voor Vrijwillig Molenaars, over de samenwerking in de molenwereld en natuurlijk over het molenaarsambacht dat sins mei 2013 op de inventarislijst van het Immaterieel Erfgoed in Nederland staat. Ook het belang om molens de behouden voor de toekomst komt uitgebreid aan bod.
Verder zijn er de interviews met instructeurs en opleiders en natuurlijk met molenaars die graag vertellen over hun passie.
Het boek kost €24,95 inclusief verzendkosten en is te bestellen bij uitgeverij Matrijs.

Over het Gilde

Meer informatie over het Gilde van Vrijwillige Molenaars of over de opleiding tot molenaar, vind je op de website van het gilde.