Terug naar het overzicht

Nieuw voegwerk voor onderkant Molen van Piet

De Molen van Piet draagt sinds enkele weken een rokje. En dat is maar goed ook, want met het weer van vooral afgelopen week, hebben de werkers die bescherming wel nodig. Zij zijn namelijk bezig met het herstellen van het voegwerk van de molen, onder de stelling. De afgelopen weken zijn gebruikt om het oude voegwerk uit te hakken dat op dit moment wordt gerepareerd. Het is deel twee van deze operatie, want twee jaar geleden is de bovenkant van de molen onderhanden genomen. Als alles volgens planning verloopt, kan het rokje er weer af voordat het kaasmarktseizoen begint. Dan hebben de bewoners ook meteen hun uitzicht terug.

De Molen van Piet is een Rijksmonument. In dit geval is de gemeente de eigenaar, dus dat betekent ook de zorg voor het onderhoud. Het voegwerk van de molen kwam al jaren als aandachtspunt naar voren. En hier en daar een beetje opknappen was niet meer voldoende, vandaar dat het nu in twee fasen volledig wordt hersteld.

Het probleem was dat bij restauratiewerkzaamheden in het verleden ooit een verkeerde keuzes zijn gemaakt bij het kiezen van de metsel- en voegmortels. Bij het huidige herstelwerk is gekozen voor een mortelsoort op basis van schelpkalk, die meer geschikt is voor de eisen van een molen, die immers altijd in beweging is.

Dit specialistische werk wordt, net als twee jaar geleden, uitgevoerd door de mannen van Reno-Dijk Geveltechniek uit het Friese Scharnegoutum.
Zij repareren de stenen waaraan een stuk ontbreekt en vervangen de stenen die niet meer te redden zijn door nieuwe (gebruikte) stenen. Nadat het metselwerk hersteld is, wordt het nieuwe voegwerk aangebracht.

Zie ook ons eerdere artikel uit 2018 over dit onderwerp.

Bekijk hieronder het filmpje dat we twee jaar geleden maakten bij het voegwerk aan de bovenkant.