Terug naar het overzicht

Ontzetsuite nu ook beschikbaar voor piano

Bladmuziek gratis te downloaden

De bladmuziek van de Ontzetsuite is vanaf nu gratis beschikbaar in een bewerking voor piano! De Ontzetsuite is een muziekstuk in vier delen, geschreven door stadsbeiaardier Christiaan Winter, in opdracht van de gemeente Alkmaar. Het was een cadeau van de gemeente aan de Alkmaarders, ter ere van dit jubileumjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar. Bij de première van het muziekstuk op 5 mei werd de bewerking voor andere instrumenten al beloofd. En vanaf vandaag is de bewerking voor piano gratis te downloaden, onderaan deze pagina.

De Ontzetsuite is tijdens dit jubileumjaar met enige regelmaat uitgevoerd op de Alkmaarse carillons. Daarmee zijn, zoals componist Christiaan Winter het omschrijft, ook meteen de grenzen aangegeven waaraan de compositie voldoet. De historische carillons van Alkmaar zijn gestemd in middentoonstemming, wat betekent dat niet alle samenklanken even zuiver klinken. Maar dat is volgens Christiaan een gegeven dat hij in dit werk af en toe om redenen van expressie juist bewust gebruikte. Ook missen de Alkmaarse instrumenten de op veel andere carillons wel voorkomende lage Es en is het fraaie carillon van de Grote Kerk uitgerust met slechts 37 klokken.

Bewerking

En buiten dit alles, is het natuurlijk maar voor weinig mensen weggelegd een carillon te kunnen bespelen. Vandaar ook dat Christiaan Winter al van het begin af aan het plan had een bewerking te maken voor andere instrumenten, te beginnen met de piano. Op die manier zorgt Christiaan Winter ervoor dat vanaf nu ook andere muziekbeoefenaars de Ontzetsuite kunnen spelen. Zo is het Alkmaarse muziekstuk niet meer alleen te horen vanaf de drie carillons van de Grote Sint Laurenskerk, de Waagtoren en de Grote Kerk in De Rijp, maar kan het ook klinken tijdens concerten, evenementen en in huiskamers.