Terug naar het overzicht

Speciale ‘voorzichtige’ slooptechniek

Archeologisch onderzoek Jozefschool niet verstoord

Vorige maand zijn de archeologische opgravingen gestart bij de voormalige Jozefschool in de Rijp. Het onderzoek van dit 3000 m2 grote terrein wordt, in opdracht van de gemeente, uitgevoerd door ADC archeologen.

De schoolgebouwen uit 1966 en 1978 zijn inmiddels gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw. Beide gebouwen rustten op stevige betonfunderingen en heipalen. Om te voorkomen dat de sloopresten de ondergrond (en daarmee het archeologisch onderzoek) zouden verstoren, is daarom een speciale ‘voorzichtige’ slooptechniek toegepast. Op de foto is te zien dat sloopbedrijf P. Zwart uit Wervershoof de betonbalken vlak boven de heipalen vergruist met een zware kraan.

De heipalen zelf blijven, om dezelfde reden, tot na de opgravingen in de grond. Pas na het onderzoek zullen ze worden weggehaald.
De archeologen hebben hoge verwachtingen van de opgravingen in De Rijp. In 2019 wees een archeologisch vooronderzoek met proefsleuven al uit dat hier al bewoningsresten vanaf omstreeks 1600 in de bodem zitten (zie ook Nieuwsbrief 57).