Terug naar het overzicht

Start herstel torenklok Westerlicht

Boris Stiensma, onze stadsuurwerkmaker, gaat het torenuurwerk herstellen van voormalig Huize Westerlicht. De eerste handeling was vanochtend het verwijderen van de wijzerwerken en de glazen wijzerplaten, door C.A. de Groot, die ook de in het verleden gebruikte asbesthoudende kit zal saneren.
Het herstel van het uurwerk gebeurt in opdracht van Noordwest Ziekenhuisgroep, op basis van advies van de gemeentelijke Erfgoedspecialisten.

Het met koper beklede torentje van Westerlicht (gebouwd in 1932) heeft een bijzondere, kubistische vormgeving. Dit in afwijking van de overige architectuur, die vrij traditioneel van opzet is en in de details eigentijds is uitgewerkt.
De markante toren wordt bekroond met een windwijzer, die een ondergaande zon voorstelt. (tekst gaat verder onder de foto’s)

Wijzerplaten

Ook de vier wijzerplaten zijn van een bijzondere samenstelling en vormgeving.
Hiervoor zijn destijds, op korte afstand van de met koper beklede toren, vierkante glazen platen gemonteerd, van ongeveer 1,60 x 1,60 meter. Aan de achterzijde van het glas zijn eerst ruw de uurmarkeringen gemaakt door middel van etsen, en vervolgens zijn ze verguld. Door deze techniek blijft het verguldsel goed hechten, en staat het niet direct bloot aan weer en wind.

Ondanks dat is het bladgoud na negentig jaar vrijwel geheel verdwenen. Door roest in de wijzerassen staat de klok nu al jaren stil. Maar door gerichte fondsenwerving is het de bouworganisatie van het ziekenhuis gelukt om de renovatie van Westerlicht te kunnen bekronen met het weer gangbaar maken van de tijdaanwijzing. (tekst gaat verder onder de foto’s)

“Het oorspronkelijke uurwerk in de torenklok was er één met slinger en gewichten, gemaakt door de firma J.H. Addicks & Zoon in Amsterdam,” vertelt stadsuurwerkmaker Boris Stiensma van Atelier Boris. “Maar er was al heel lang geen uurwerk meer in de klok aanwezig.” Van het wijzerwerk achter de wijzerplaten (zie foto) was helaas niets meer opnieuw te gebruiken. Boris: “De toekomstige klok zal elektrisch worden aangedreven. Die kun je tegenwoordig kant en klaar bestellen.”

Boris zal zich de komende tijd in zijn werkplaats bezighouden met demonteren en opnieuw monteren, het maken van nieuwe wijzers, het opnieuw vergulden van de glasplaten en de wijzers en het maken van een nieuwe omlijsting voor de glasplaten. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de vernieuwde wijzerplaten, inclusief nieuwe wijzers in het voorjaar worden teruggeplaatst.

Lees meer over onder meer de fondsenwerving op de website van de Noordwest Ziekenhuisgroep