Terug naar het overzicht

Strijkmolen I weer maalvaardig

Strijkmolen I aan de Noordschermerdijk in Oterleek (Rustenburg) is weer maalvaardig. Dat werd gisteren gevierd met een bezoekje door wethouder Anjo van de Ven. Na een ingrijpende renovatie van bijna twee jaar, konden bewoners Truus Vendel en Kees Oudes weer terug naar hun eigen vertrouwde huis. Samen met molenaar Robin Oudhuis, lichtte Anjo van de Ven de vang, ofwel de rem van de molen, waardoor de wieken weer als vanouds kunnen draaien.

Als je aan de overkant van het water staat, is strijkmolen I de linker molen. De middelste molen, strijkmolen K, was al gerestaureerd en de rechter molen, strijkmolen L is nu aan de beurt. Als die is gerestaureerd, dan zijn alle molens die zijn ondergebracht bij de Schermermolens Stichting weer maalvaardig.
In de decembereditie van Erfgoed Magazine Alkmaar volgt een interview met Truus Vendel en Kees Oudes. Truus woont al in de molen sinds de zestiger jaren en is blij dat ze weer terug is op het vertrouwde nest. De afgelopen twee jaar woonde ze met haar vriend Kees in strijkmolen L.

Meer lezen

Abonneer je op Erfgoedmagazine Alkmaar en ontvang de decembereditie met het interview met de bewoners van strijkmolen I automatisch in je mailbox
Lees ook het verhaal uit onze digitale nieuwsbrief van mei 2022 over de restauratie van strijkmolen I.

Bloemen voor Truus Vendel en Kees Oudes, de bewoners van strijkmolen I
Bloemen voor Truus Vendel en Kees Oudes, de bewoners van strijkmolen I (Foto’s: Anna Groentjes)
Wethouder Anjo van de Ven licht samen met de molenaar de vang van strijkmolen I
Wethouder Anjo van de Ven licht samen met de molenaar de vang van strijkmolen I