Schatten op straat

schatten op straat-logo

De gemeente Alkmaar is bezig met het vervangen van de ANWB-bordjes op (meestal oude) panden en kan jouw hulp gebruiken! Je kent ze vast. Die bruine bordjes met informatie over de geschiedenis van het gebouw. Veel van deze bordjes zijn aan vervanging toe. Omdat het paneeltje is versleten of omdat de informatie niet meer klopt. Vandaar er nieuwe komen. Meteen een kans om ze wat aantrekkelijker te maken én om panden die nog niet zo’n bordje hebben maar er wel één verdienen, ook van een ANWB-bordje te voorzien. Heeft jouw pand zo’n bordje, of vind je dat jouw pand er één verdient? Stuur ons dan een e-mailbericht.

Sleutel tot de schatkist

De bruine gevelbordjes zijn geliefd bij toeristen en bij inwoners die er even bij stilstaan tijdens een wandeling. Er is alleen zoveel meer te vertellen dan er op zo’n bordje past. In de musea en archieven ligt een schat aan verhalen die bij de meeste mensen niet bekend zijn. Daarom krijgen de nieuwe bordjes een ingang naar deze schatkamers. Zodat je via een QR-code straks bijvoorbeeld een filmpje kunt kijken of foto’s kunt zien van het interieur of van de vroegere bewoners. Ook opmerkelijke verhalen kunnen op deze manier verteld worden. Zo maken we de bordjes leuker en interessanter voor een grotere groep mensen.

Dorpskernen en woonwijken

Verhalen vind je overal. Maar omdat de meeste bordjes in de binnenstad hangen, starten we hier met het vervangen van verouderde exemplaren. De gemeente betaalt de kosten en er is ruimte in het budget voor meer bordjes. Dat hoeven niet altijd beschermde monumenten te zijn.
Als de binnenstad voorzien is, bekijken we andere historische plekken waar mensen graag wandelen. Zoals de dorpskernen en oudere woonwijken.

Wat komt er op de bordjes?

Wat er op de gevel te lezen is, bepaalt de gemeente samen met de eigenaar of gebruiker van het pand. Voor het verzamelen van bruikbare informatie werken we samen met erfgoedverenigingen, de lokale musea en het Regionaal Archief. De coördinatie en de teksten worden verzorgd door bureau Schrijverij Schermerhorn.

De panden die al een bordje hebben, krijgen sowieso een nieuw exemplaar. Voor de nieuwe panden zullen de specialisten van de vakgroep Erfgoed een selectie maken. De eerste nieuwe bordjes zullen in de loop 2024 aan de gevels hangen.

Kijksleutel

Voor een aantal monumenten in de gemeente Alkmaar is een Kijksleutel gemaakt. Dat is een symbolische ‘sleutel’ tot de geschiedenis van een monument. Kijksleutels zitten vol verrassende en leuke weetjes, prachtige historische beelden en verborgen details. Zo ben je snel op de hoogte van de bouw, de bijzonderheden en het verhaal van een monument. Of een pand een Kijksleutel heeft, zie je aan het hier afgebeelde logo.

kijksleutel

Alkmaar binnenstad

Let op: Het overzicht van Schatten op straat moet nog worden gemaakt. Onderstaand zie je nu even de monumenten die doorgaans meedoen met Open Monumentendag.

Koedijk

Oudorp

Stompetoren

Oterleek

Schermerhorn

Grootschermer

Noordeinde

Graft

De Rijp

Zuidschermer