Terug naar het overzicht

11 oktober Herdenking Slag bij Rustenburg

Op maandag 11 oktober is de jaarlijkse herdenking van de Slag bij Rustenburg bij het monument op de begraafplaats van de PKN kerk in Stompetoren. Er is een stille tocht en burgemeester Anja Schouten legt bloemen bij het monument. Vorig jaar konden nabestaanden en belangstellenden de kranslegging niet bijwonen maar dit jaar is de ceremonie buiten voor iedereen toegankelijk (zonder QR-toegangscode). De stille tocht vertrekt om 14.45 uur vanaf Grand café Stompehoeve naar het verzetsmonument.

Na de stille tocht naar het verzetsmonument, zullen de vliegtuigen van de Edam Busters over vliegen. Vervolgens is er de bloemlegging door burgemeester Anja Schouten en het taptoe-signaal, gevolgd door 2 minuten stilte en het Wilhelmus. Burgemeester Anja Schouten sluit af met een toespraak.

De slag bij Rustenburg

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 liep een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man raakte gewond en viel in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer, maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Vervolgens staken de Duitsers boerderij Houtlust aan de Zuidervaart in brand. Deze gebeurtenis staat bekend als de ‘Slag bij Rustenburg’. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen. De namen van de omgekomen verzetshelden zijn Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

Verzetsheldenroute

Het monument in Rustenburg maakt deel uit van de Verzetsheldenroute. Een route voor fietsers en wandelaars langs plekken waar gedenkwaardige gebeurtenissen plaatsvonden die te maken hadden met verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ook het Bram Daalderplantsoen in de Spoorbuurt is bijvoorbeeld onderdeel van de Verzetsheldenroute.