Terug naar het overzicht

Accijnstoren heeft balustrade terug

Het was een indrukwekkend gezicht, vanochtend bij de Accijnstoren aan de Bierkade. Met een kraan werd hier in vier verschillende delen de houten balustrade naar boven gehesen. Die is de afgelopen maanden grondig onderhanden genomen door schilder- & restauratiebedrijf Gerard de Bruijn uit Lutjewinkel, en vandaag dus herplaatst.

De Accijnstoren heeft het een behoorlijke tijd zonder balustrade moeten doen, want het opknappen nam meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. Dat de balustrade toe was aan groot onderhoud, bleek toen begin vorig jaar een start werd gemaakt met het schilderen van de Accijnstoren. (Tekst gaat verder onder de foto’s).

Bakje lood

Hoewel in de jaren daarvoor steeds onderhoud was gepleegd aan de balustrade, bleek dat er een grondiger aanpak nodig was. De bestaande constructie zorgde er namelijk voor dat de weersinvloeden de houten balustrade voortdurend verder aantastten.
Zo stonden de vier hoekpilasters elk in een loden bakje, dat echter vol met water kwam te staan. En al dat vocht zorgde ervoor dat de verbindingen open waren gaan staan.
In de nieuwe constructie zijn er stelnokken onder de pilasters geplaatst, ofwel rubberen poten met schroefdraad, die op de juiste hoogte zijn gesteld, zodat de poten zoveel mogelijk droog blijven.

Volledig uit elkaar

Om de balustrade op te knappen, moest hij volledig worden gedemonteerd. Vervolgens is de balustrade in de werkplaats van Gerard de Bruijn volledig uit elkaar gehaald, zodat het hout kon drogen. Dat was nodig om de gewenste reparaties uit te kunnen voeren. En vanwege de massieve stukken, ging er enige tijd overheen voordat alles droog was.
Hier bleek dat verschillende balusters (de gedraaide losse onderdelen) in de loop der jaren al vaker waren hersteld en aangepast en steeds op verschillende manieren. (Tekst gaat door onder de foto’s).


De bovenregel van de balustrade werd door Pronk Leidekkers uit Warmenhuizen voorzien van een nieuwe loodbedekking. En verder zijn de puntjes van de (iets meer dan twee meter hoge) hoekpilasters weer, net zoals vroeger, verguld.
Dankzij deze operatie kan de balustrade van dit zeventiende-eeuwse bouwwerk weer voor jaren mee.

Accijnstoren op Open Monumentendag

Normaalgesproken is de Accijnstoren altijd open voor publiek op Open Monumentendag in september. Maar als bezoeker kom je nooit bij deze balustrade. Die is er vooral voor de veiligheid bij werkzaamheden aan het dak en natuurlijk voor de sier! Het hoogste punt dat je als bezoeker bereikt, is de uurwerkkamer, direct onder de balustrade.
Helaas kon de Accijnstoren vanwege corona vorig jaar, en waarschijnlijk ook dit jaar, niet open voor publiek. De ruimte is te krap voor de 1,5 meter afstandsregel. Hopelijk is dat volgend jaar anders. Wel zijn er in het Open Monumentendagweekend op 11 en 12 september andere monumenten te bezoeken. Houd hiervoor onze website in de gaten.