Terug naar het overzicht

Archeologisch onderzoek in voormalige V en D

In de tweede helft van februari 2024 deden onze archeologen onderzoek in het voormalige pand van V&D in Alkmaar. Een karakteristiek en monumentaal pand waar veel alkmaarders hebben gewinkeld en dat nog altijd tot de verbeelding spreekt. Tijdens hun onderzoek kwamen zij resten tegen van onder meer een woning uit de zeventiende eeuw. Hieronder de berichten en de filmpjes die we tijdens het onderzoek deelden op de sociale media. 

Sporen van vroegere bebouwing tijdens de eerste onderzoeksdag

15 februari 2024

Onze archeologen zijn gisteren gestart met een archeologisch onderzoek in het voormalige V&D-gebouw aan de Laat. Dat gebeurt met bouwhelmen op, met ingebouwde lampen. Heel anders dan in de buitenlucht… Er zijn al verschillende sporen van vroegere bebouwing gevonden. Nancy neemt ons mee over het ‘onderzoeksterrein’.

Uit welke periodes de gevonden sporen zijn, moet nog worden vastgesteld. En het kan natuurlijk zijn dat er de komende dagen nog meer interessants wordt blootgelegd… We houden je uiteraard op de hoogte!

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Een zakhorloge

16 februari 2024

Ook vandaag zijn onze archeologen weer druk met het onderzoek onder de voormalige V&D.
De metaaldetector is erbij gehaald en die trof onder meer een zakhorloge van meer dan 120 jaar oud. Nancy en Niels laten hem zien en praten je bij in de donkere ruimte van het voormalige warenhuis…

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Oude kelder met trap

26 februari 2024

Archeoloog Peter Bitter had het al een beetje voorspeld, hoe verder richting straat, hoe groter de kans op waardevolle vondsten…
Nancy de Jong vertelt hier hoe onze archeologen op een keldertje stuitten, dat later is dichtgemetseld met een muur…

Tekst gaat verder onder de foto’s.

En nog een hoekje van een kelder onder het voormalige V&D-pand. Deze keer met een paar mooie blauw witte tegeltjes…
Onze archeologen blijven nog even speuren, dus wie weet wat er nog komt…

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Archeologen leggen steeds meer bloot onder V&D

27 februari 2024

Ook deze week zijn onze archeologen weer druk bezig met het onderzoek onder het voormalige V&D-pand. Hier even wat beelden van gisteren.

De contouren van de eerder gevonden zeventiende-eeuwse kelders worden nu steeds beter zichtbaar, inclusief de prachtige groen-gele tegelvloer. Grappig is dat het fundament van een enorme pilaar van het latere Vroom en Dreesman dwars door één van de kelders heen loopt. Een mooi contrast tussen oud en nieuw(er).

Zoals het er nu uitziet, behoorden de kelders, bij het voor- en achterhuis van een zeventiende-eeuwse woning. In het voorhuis is ook een waterputje gevonden. Waarschijnlijk werd hier, zoals vroeger vaak gebruikelijk, een ambacht uitgeoefend, terwijl in het achterhuis gewoond werd.

Er is trouwens ook een stukje grond gevonden dat ondanks alle latere bouwwerkzaamheden nog niet verstoord is. Hier troffen de archeologen hier nog heel wat dertiende-eeuws aardewerk in aan. Daarover ongetwijfeld binnenkort meer. Het meeste is al naar de werkplaats om gespoeld te worden en uitgezocht zodat we er uiteindelijk meer over kunnen vertellen.

Wie weet in één van de komende afleveringen van ‘Vondst op vrijdag’ van Rob Roedema, die samen met zijn collega’s op het ogenblik dagelijks in het voormalige warenhuis te vinden is.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Intussen in het oude V&D-gebouw…

28 februari 2024

En ook vanochtend zijn onze archeologen weer druk bezig met hun onderzoek onder het voormalige V&D-pand. Stadsarcheoloog Peter Bitter brengt minutieus het hele gebied in kaart. Cruciaal straks voor de verdere uitwerking van het onderzoek.

Intussen houdt een toezichthouder van de aannemer in de gaten of de archeologen zich wel aan de veiligheidsvoorschriften houden en niet te vergeten de voorgeschreven dresscode… De archeologen moeten namelijk veiligheidslaarzen dragen, een helm, een overal en handschoenen!

Wordt weer vervolgd met zo meteen alvast een paar vondsten…

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Archeologen op zoek naar bodemprijzen in voormalig V&D-pand: “Het is een loterij”

28 februari 2024

Artikel van NH nieuws met foto’s van Isabel van Avezaath

Een leuk topje, handdoeken of een speelgoedauto kan je er niet meer halen. In het pand van het voormalige warenhuis V&D in Alkmaar worden nu opgravingen gedaan naar de geschiedenis die daar letterlijk in de grond te vinden is. En met succes: de resten van een woning uit de zeventiende eeuw worden laag voor laag blootgelegd. “Het is net als het winnen van een loterij”, aldus stadsarcheoloog Peter Bitter. Lees het hele artikel op de site van NH nieuws.

Nog wat foto’s tussen het graven door

28 februari 2024

De meeste vondsten die naar boven komen bij de opgraving onder het voormalige V&D-pand zijn al naar de spoelruimte maar van sommige is alvast een snelle foto gemaakt door onze archeoloog Niels Tuinman.

Een bedelhanger met een afbeelding van waarschijnlijk Maria met kind, zoals het er nu uitziet, waarschijnlijk uit de negentiende eeuw.

En dan een ‘Tudor knoop’ met bloemmotief die ergens uit de periode tussen de zestiende en negentiende eeuw komt (nog nader te onderzoeken, net als de bedel uiteraard)

Ook twee foto’s van verschillende soorten tegels die zijn hergebruikt in een latere kelder. Vooral de polychrome tegel met ster is bijzonder, vermoedelijk uit de eerste helft van de zeventiende eeuw…

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Oude haardplaats net even buiten voormalige V&D

Onderzoek nu bijna afgerond

29 februari 2024

Vandaag is één van de laatste of misschien wel de laatste dag van het archeologisch onderzoek aan de Laat. Net even buiten het pand waar vroeger V&D zat, vonden onze archeologen een oude haardplaats.

Tekst gaat verder onder de foto’s en de video’s

Vanaf circa 1300 werd hier al gewoond

29 februari 2024

Vanochtend vonden onze archeologen aan de straatzijde van de Laat de resten van twee haarden uit het begin van de veertiende eeuw.
Tussen die twee niveaus in de grond is in de dwarsdoorsnede een brandlaag te zien. Die brandlaag is afkomstig van de grote stadsbrand uit 1328 die de stad voor een zeer groot deel in de as legde.

De gevonden bakstenen die horen bij de oudste haard zijn uit de periode 1300-1325. Daarmee kunnen we concluderen dat vanaf die periode al gewoond werd aan de Laat. Zo scherp hebben de archeologen dat nog niet eerder kunnen vaststellen.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Nog wat resten van de brand in 1328

‘Gebakken’ vloer onder voormalige V&D

29 februari 2024

Tekst gaat verder onder de foto’s en de video.

En onder de haard treffen de archeologen nog meer sporen van de grote stadsbrand uit 1328.
Dit was de laatste dag van het onderzoek ter plekke. De kelders zijn weer toegedekt en de vondsten zijn meegenomen naar het archeologisch centrum voor verder onderzoek. We houden je op de hoogte.

Uit de kelders van V&D

Vondst op vrijdag

1 maart 2024

De afgelopen weken zijn we bezig geweest met een archeologische opgraving in het gebouw aan de Laat, waar voorheen V&D zat. Allerlei sporen van vroeger tijden kwamen naar boven, zoals funderingen van woonhuizen, waterputten en kelders. Maar ook resten van materiaal dat in deze huizen werd gebruikt. Veel uit de categorie ‘daar hebben we al veel van’ maar ook enkele gebruiksvoorwerpen die tot de verbeelding spreken. Ook al zijn het soms maar enkele scherven. Lees verder

Vondstverwerking

7 maart 2024

Nancy de Jong neemt ons mee naar het Archeologisch Centrum, waar de vondsten worden verwerkt.

Middeleeuwse schatten onthuld: pottenbakkerij ontdekt onder V&D Alkmaar

NH Nieuws

7 april 2024

Weer duikt er unieke informatie op over de middeleeuwse binnenstad van Alkmaar: waar nu het oude V&D-pand staat, zat vroeger een pottenbakkerij. “Waar ze nog werkten met een prehistorische techniek die rond 1300 verdwijnt.” De stadsarcheologen baseren zich op de honderden scherven die ze vonden en waar ze nu mee aan het puzzelen zijn. Lees verder op NH nieuws.

Bekijk het filmpje in het artikel van NH nieuws