Terug naar het overzicht

Herstel fundering redt dorpskerk Grootschermer

Sinds de zomer wordt hard gewerkt aan het herstel van de fundering van de dorpskerk in Grootschermer. Met name ter hoogte van het koor, waren er ernstige scheuren, waardoor de fundering dreigde weg te zakken.

Martijn Jansen laat namens het bestuur van de Stichting tot Behoud van de Dorpskerk Grootschermer weten dat het herstel naar wens verloopt. In september de palen zijn geslagen. Vervolgens kon aannemer Meijerhof beginnen met het uithakken van de kassen in de buitengevels. Vanwege het hoogteverschil met het maaiveld in de noord-oosthoek moest er binnen een sleuf gegraven worden van bijna 2 meter diep. Tegelijkertijd zijn de voorbereidingen getroffen voor het ondervangen van de gescheurde steunbeer in deze hoek.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Eind oktober kon gestart worden met het storten van beton en inmiddels zit de hele nieuwe vloer erin. Ook is begonnen met het terugplaatsen en afwerken van de binnenwanden van keuken, toilet en consistorie. Vervolgens kunnen binnenkort ook de zerken weer terug op de vloer in de kerkzaal.

Deze ingrijpende operatie is financieel mogelijk gemaakt door een heleboel instanties, waaronder de gemeente Alkmaar en niet te vergeten, de inwoners van Grootschermer die zich met hart en ziel voor dit doel hebben ingezet.

Terug naar het overzicht met artikelen van Erfgoed Magazine Alkmaar 68