Terug naar het overzicht

Het was een beetje Truusdag

Gisteren was het feest bij Truus, het beeld op de gewelfde stenenbrug van Truus Wijsmuller-Meijer. Zondag is het de 128e geboortedag van deze Alkmaarse heldin, die rond de Tweede Wereldoorlog de levens van duizenden kinderen redde. Dat werd gevierd en herdacht met bloemen (de echte Truustulp) én de uitreiking van de Truus-Wijsmuller-Meijerprijs. Een initiatief van de Stichting Truus Wijsmuller-Meijer.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een ‘eigentijdse Truus’ en dat betekende dat burgemeester Anja Schouten gisteren het Truus-insigne mocht opspelden bij Lody & Saïd. ‘De één is een Marokkaanse Amsterdammer,’ is te lezen op hun website. ‘Ooit straatjochie, later Amsterdammer van het jaar. De ander is een Joodse Amsterdammer en rabbijn. Als duo sinds 2010 actief voor een open samenleving. Saïd Bensellam en Lody van de Kamp ontwikkelden diverse projecten en schoolprogramma’s. Doel: het vergroten van de weerbaarheid van jongeren om ontsporing, door discriminatie, uitsluiting, polarisering, criminalisering en radicalisering, te voorkomen en tegen te gaan.

Truus Wijsmuller werd 128 jaar geleden geboren, schuin tegenover de plek waar haar beeld nu staat. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog hielp ze 10000 kinderen uit nazi-Duitsland en -Oostenrijk te ontsnappen naar Engeland. In de oorlog redde ze nog honderden andere kinderen en volwassenen. En na de oorlog zette ze zich in voor kinderen uit Roemenië, Suriname, Amsterdam, voor verarmde artiesten en voor een betere bejaardenzorg in heel Nederland. Ze bepleitte als één van de eersten het recht op abortus. Ze kreeg het van haar ouders met de paplepel ingegoten: “Als je kunt helpen, moet je helpen!” Iets wat we terugzien bij Saïd en Lody. Een hoopvol signaal van menselijkheid.

Met dank aan Ijssalon De Mient voor het ’s avonds naar binnen halen van de bloemen!

Meer weten over Truus? Bezoek het pop-up museum in de Grote Sint Laurenskerk, ga op 4 mei naar de theatervoorstelling ‘Waarom Truus’ in De Groene Zwaan in De Rijp, of ga naar ‘Truus, Het Ballet’ op 29 of 30 juni in Theater de Vest, zie de Erfgoedagenda op onze website.