Terug naar het overzicht

Historische Vereniging zoekt oude filmpjes van dagelijks leven in Alkmaar

Jarige HVA brengt 100 jaar Alkmaar in beeld met film

Heb jij ergens op zolder nog een doos met oude 8mm filmpjes die in Alkmaar zijn gemaakt? Daar kun je de Historische Vereniging Alkmaar heel blij mee maken! In 2025 bestaat de Historische Vereniging Alkmaar 100 jaar. Om dat te vieren, gaan ze Alkmaar vereeuwigen met een film die wordt samengesteld uit oude amateurfilmpjes van het dagelijks leven in Alkmaar in de afgelopen 100 jaar.  Breng je oude filmpjes op zaterdag 11 mei naar de ‘Kunst & Kitsch’-dag in Stedelijk Museum Alkmaar.

De Historische Vereniging Alkmaar wil haar jubileum graag vieren met een passend en blijvend cadeau voor de stad. Hoe fraai en persoonlijk is het dan om de mensen van Alkmaar uit de afgelopen honderd jaar in beeld te brengen, in een prachtig, visueel uniek en blijvend document?

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Op zoek naar de ‘ziel van de stad’

Dit document krijgt de vorm van een film, samengesteld uit oude amateurfilms. Documentairemaker Erik Willems (NPO, Andere Tijden) gaat de filmpjes digitaliseren. En zodra hij er een verhaal in herkend heeft, zal hij ze monteren tot één geheel. Hij gaat, zoals hij dat zelf formuleert, ‘op zoek naar de ziel van de stad.’ Wat maakte Alkmaar tot de stad die het nu is? Hoe zagen onze voorouders eruit die onze geschiedenis vormen? In wat voor wereld leefden zij, hoe zag de stad er toen uit?

Kortom: een prachtige film voor, over- en natuurlijk door Alkmaarders, waarin de sfeer, tradities en gewoonten van de stad in beeld worden gebracht en zo bewaard blijven voor ons nageslacht.

Première film

Voor het maken van de film, inclusief de zoektocht naar materiaal, wordt ongeveer anderhalf jaar de tijd genomen. Het resultaat, een anderhalf uur durende film, beleeft de première in de Grote Sint Laurenskerk, op woensdagavond 3 december 2025. Dat is de officiële verjaardag van de HVA. Deze avond is speciaal voor de leden van de HVA en andere genodigden. Daarna zal de film voor álle andere Alkmaarders te zien zijn in Filmhuis Alkmaar, en ook nog lange tijd in verzorgingstehuizen, scholen en op andere locaties.

Mogelijk gemaakt door

Het maken van deze filmproductie kost ruim € 100.000,-. Dit bedrag wordt bekostigd door de leden van de Historische Vereniging Alkmaar (€ 30.000,-) aangevuld met bijdragen uit het Victoriefonds, van de gemeente Alkmaar, het TAQA Cultuurfonds en het Cultuurfonds.

Zaterdag 11 mei: breng je filmpjes en ontvang een mooie beloning

Op zaterdag 11 mei is het Stedelijk Museum Alkmaar het podium voor een speciale dag waarop je je oude filmpjes kwijt kunt. Dat kan van 11.00 tot 17.00 uur.
Bij binnenkomst ontvang je een bon met nummer.

Met de bon ontvang je:

  • Een gratis kop koffie in het Museumcafé (voor twee personen)
  • Gratis toegang tot het Stedelijk Museum Alkmaar op deze dag (voor twee personen)
  • Een gratis uitnodiging voor de première van de film op 3 december 2025,
  • het verjaardagsfeest van de HVA in de Grote Kerk (ook voor twee personen)
  • En je krijgt gratis een gedigitaliseerde versie van één van jouw films.

Aanleveren op andere momenten

Kun je niet op zaterdag 11 mei? Van 18 mei t/m 29 juni kun je ook elke zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur met je filmpjes terecht in het kantoor van Historische Vereniging Alkmaar aan de Nassaulaan 43. Ook hier krijg je gratis koffie en een uitnodiging voor twee personen voor de première van de film in de Grote Sint Laurenskerk.