Terug naar het overzicht

Museum Huys Auerhaen feestelijk geopend

Huys Auerhaen aan de Wilhelminastraat is een museum. Op 16 november is de officiële opening verricht door wethouder Erfgoed en Cultuur Christian Braak. Prof. dr. Theo Schuyt, hoogleraar filantropische studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam verzorgde een lezing over Bevlogen Rentmeesterschap.

Bevlogen rentmeesterschap is Harold Bos en Mark Koning, eigenaars van het bijzondere herenhuis aan de Wilhelminastraat, op het lijf geschreven. Kunst en cultuur vervullen in hun ogen een belangrijke maatschappelijke functie, waardevol om bewaard en behouden te worden.

Wethouder Christian Braak noemde Huys Auerhaen in zijn openingswoorden het best bewaarde geheim van Alkmaar. Hij roemde de ambitie om de  collectie, die niet laagdrempelig is, voor een breder publiek open te stellen.

De imposante en met zorg samengestelde collectie meubels, serviezen, Aziatische en moderne kunst geeft een beeld van de wooncultuur van de gegoede burgerij rond 1900. “Bij elk voorwerp hoort een bijzonder verhaal,” vertelt Harold in het interview op erfgoedalkmaar.nl.

In het kader van de feestelijke opening was onder meer de tafel in de eetkamer gedekt met het servies van Marks grootouders. Hun trouwportret uit 1914 staat centraal tussen bloemstukken en servies.