Terug naar het overzicht

Open Monumentendag Alkmaar gaat door in aangepaste vorm

Coronaproof evenement

Open Monumentendag, dit jaar op 12 en 13 september, gaat door, maar wel in aangepaste vorm. Zo gaan alleen monumenten open waar het eenvoudig is om 1,5 meter afstand te houden. In de monumenten die normaal gesproken op afspraak te reserveren zijn, is die ruimte er doorgaans niet. Vandaar dat er dit jaar geen monumenten op afspraak zijn opgenomen in het programma. In plaats daarvan komen er wel extra, coronaproof activiteiten, zoals bijvoorbeeld openluchtlezingen en mogelijkheden om digitaal (via filmpjes) binnen te kijken. En er is weer een spetterend jeugdprogramma met leuke en leerzame activiteiten in de Grote Sint Laurenskerk op zondagochtend van 09.00 tot 12.00 uur.

Langzaam maar zeker begint Open Monumentendag 2020 vorm te krijgen. Het was lang onzeker hoe de dag, of eigenlijk de twee dagen, eruit zouden gaan zien. En nog steeds moeten we een slag om de arm houden, omdat we niet weten hoe het coronavirus zich ontwikkelt. Maar dat Open Monumentendag in Alkmaar dit jaar niet geruisloos voorbij zal gaan, is zeker!

Omdat, theoretisch gezien, het programma tot de laatste dag kan worden bijgesteld, zal dit jaar alleen een digitaal programma beschikbaar zijn, via deze website. Er komt wel een plattegrond beschikbaar, die zal een week voor Open Monumentendag op de bekende verspreidpunten liggen.

12 EN 13 SEPTEMBER

Voor het eerst dit jaar, is Open Monumentendag verdeeld over twee dagen. In principe zou Open Monumentendag dit jaar op zaterdag 12 september gehouden worden in de Alkmaarse binnenstad, in Oudorp en Koedijk en op zondag 13 september in de dorpen in Schermer en De Rijp. Voordeel voor de bezoeker is dat je de monumentenbezoeken over twee dagen kunt spreiden, waardoor je in totaal meer monumenten kunt bekijken.
Uitzondering is (altijd al) de Synagoge in de binnenstad, die elk jaar op zondag open is in plaats van zaterdag, vanwege sabbat. Vanwege de coronamaatregelen echter, gaan we dit jaar een uitzondering maken voor het drukke winkelgebied in de binnenstad. Om daar op zaterdag niet voor nóg meer drukte te zorgen, hebben we monumenteneigenaren gevraagd op zondagochtend open te gaan, van 9.00 tot 12.00 uur. Dan kunnen de monumenten weer sluiten als de winkels open gaan.

ACTIVITEITEN GROTE SINT LAURENSKERK

De Grote Sint Laurenskerk is elk jaar het episch centrum van Open Monumentendag. 1,5 meter afstand houden wordt hier, met de normale drukte, onmogelijk. Vandaar dat de organisatie heeft besloten de Historische markt dit jaar niet door te laten gaan. Ook zal er dit jaar geen informatiepunt zijn in de kerk. In plaats daarvan zijn er mobiele informatiepunten, verdeeld over de stad.
De kinderactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk, die elk jaar veel belangstelling trekken, gaan wel door dit jaar en worden gehouden op zondagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Uiteraard vragen we dan wel de ouders of andere volwassen begeleiders om tijdens de activiteiten op 1,5 meter afstand te blijven.

VERHALEN IN DE BUITENLUCHT

Voor de zekerheid is besloten om dit jaar voor de volwassenen alleen activiteiten te organiseren in de buitenlucht. Er zijn mooie historische verhalen te beluisteren in de buitenlucht op verschillende plekken, verspreid over de gemeente. Op zaterdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur in Oudorp op de kastelenlocaties, De Alkmaarder Hout en de aanlegplaats aan de Voormeer en op zondagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur in de binnenstad voor Ringers en in het Victoriepark. Ook zijn er buitenactiviteiten op zondag tussen 11.00 en 17.00 uur in Schermer en De Rijp. Bekijk hier het programma.

DIGITAAL BINNENKIJKEN

Open Monumentendag kun je dit jaar ook thuis beleven als je wilt. Van verschillende monumenten zijn korte filmpjes te zien. En op het YouTube kanaal van Erfgoed Alkmaar hebben we van verschillende monumenten een VR-film beschikbaar. Volg de instructies en bekijk het monument van buiten en van binnen vanuit alle mogelijke hoeken!

ALKMAAR OP DE KAART

Net als andere jaren, is de website Alkmaaropdekaart.nl een belangrijke informatiebron voor de bezoekers van Open Monumentendag. Deze keer nog meer, omdat er geen papieren routegids komt. Zodra het beschikbaar is, is op alkmaaropdekaart.nl het hele overzicht te zien van monumenten die (normaal gesproken) meedoen met Open Monumentendag. Behalve wetenswaardige informatie over het monument, kun je ook zien of ze dit jaar open zijn of niet. Is er een filmpje beschikbaar, dan kun je dat ook hier bekijken. De informatie blijft ook na Open Monumentendag beschikbaar.

Linkjes naar Alkmaar op de kaart

Open met Open Monumentendag

Digitaal binnenkijken met Open Monumentendag