Terug naar het overzicht

Tentoonstelling religieuze gebouwen door studenten InHolland

Hoe bewaren we religieuze gebouwen in de gemeente Alkmaar voor de toekomst? Ook als daar minder of zelfs helemaal geen religieuze activiteiten meer plaatsvinden? Ruim dertig derde- en vierdejaarsstudenten Bouwkunde en Bouwmanagement van Hogeschool InHolland ging met die vraag aan de slag. De resultaten zijn de hele maand maart te zien in de bovenfoyer van Taqa Theater De Vest.

Afgelopen vrijdag nam wethouder Anjo van de Ven in de Pleinzaal van De Vest het boek met de studieresultaten in ontvangst. Vervolgens opende ze de expositie. Daarbij benadrukte ze de succesvolle samenwerking tussen kerkeigenaren, Inholland en de gemeente. Kerken zijn een belangrijk onderdeel van onze leefwereld, gaf ze aan. Als herkenningsteken in onze omgeving. En als plek van ontmoeting. Ontmoeting met een religieuze beleving en ontmoeting van mensen met elkaar.
In deze kerkenstudie door studenten Bouwkunde en Bouwmanagement kwamen twee werelden (en generaties) samen: de kerkeigenaren en aankomende bouwkundigen, die een rol hebben in de toekomst van de kerkgebouwen.

Studenten gaven vrijdag bij de tentoonstellingspanelen een toelichting over hun onderzoek.
Floor Pastoor ontving bloemen voor het maken van de publicatie en de expositie. Floor analyseerde zelf voor de studieopdracht de bouw van de Grote Sint Laurenskerk. Een interview met haar en haar docent is te lezen in Erfgoedmagazine 68.

Aanleiding was de kerkenvisie

Aanleiding voor de studie is de terugloop van religieus gebruik van de kerken in ons land. Om diezelfde reden is de afgelopen jaren samen met kerkbesturen en betrokken partijen een kerkenvisie opgesteld. Een levend document dat sinds 2022 beschikbaar is, maar dat eigenlijk nooit klaar is. Al is het alleen al omdat er voor elke kerk weer andere antwoorden zijn. Vandaar dat een frisse blik van studenten bouwkunde bij veel kerkbesturen best welkom is.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Foto’s door JJ Foto

De studenten kregen verschillende opdrachten. Een deel analyseerde de indeling van de kerk en maakte een plan voor het onderhoud. Anderen onderzochten de mogelijkheden voor een denkbeeldige herbestemming. Uiteindelijk zijn elf kerkgebouwen bestudeerd. Van elk zijn de ontwerpschetsen opgenomen in de tentoonstelling.

Het studieproject is een samenwerking tussen de Hogeschool Inholland Alkmaar en Haarlem, kerkeigenaren uit Alkmaar en gemeente Alkmaar. De studieresultaten zijn gebundeld tot een boek, dat beschikbaar is voor de betrokkenen partijen.
Wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven ontving het eerste exemplaar: “Kerkgebouwen zijn herkenningstekens in onze stad, dorp of buurt. Het zijn van oudsher plekken van ontmoeting en we willen ze behouden waar dit kan. Het is dan ook interessant om te zien hoe de toekomstige generatie bouwkundigen naar deze gebouwen kijkt. Het is een mooie kans om van elkaar te kunnen leren.”

De expositie is de hele maand maart gratis te bezoeken in de bovenfoyer van Taqa Theater De Vest, Canadaplein 2.

Lees ook het artikel in Erfgoedmagazine Alkmaar 69

Foto’s door JJ Foto