Terug naar het overzicht

Timewarp: De Bloemenklok

De bloemenklok in de Hout is één van de uurwerken die worden onderhouden door stadsuurwerkmaker Boris Stiensma (zie ook het interview met Boris). Wat weinig Alkmaarders nog zullen weten, is dat het plein voor het station de eerste plek was van deze bijzondere klok. Hij stond vlak naast waar nu de beroemde kazenfontein staat.
In 1931 werd de klok aan de Stationsweg geplaatst met als doel het aantrekken van toeristen. Van het begin af aan was er echter discussie over de plek. De klok stond vaak stil vanwege stroomstoringen en een groot deel van het jaar waren er nauwelijks bloemen.
Er gingen stemmen op voor een ‘waardiger plek’ en sinds 1951 staat de klok in De Alkmaarderhout. Later bleek de ligging pal naast het AZ-stadion echter niet zo gelukkig, want de klok werd rondom wedstrijden vaak vernield. In 2009 heeft Boris Stiensma het uurwerk volledig gerestaureerd. Sindsdien geeft de klok de tijd weer aan en worden ook de bloemen netjes bijgehouden.
De oude foto in de Timewarp is gemaakt in 1946. (lees verder onder de foto)

Video over de geschiedenis

De Timewarp is gemaakt door Mark Alphenaar van Regionaal Archief Alkmaar. De weetjes over de bloemenklok komen uit de (Regionaal Archief) rubriek ‘Ik was erbij’ van enige tijd geleden. Op basis van dit verhaal maakte Mark onlangs ook deze mooie en informatieve video over de geschiedenis van de Alkmaarse bloemenklok.

Meer timewarps zijn hier te zien.