Terug naar het overzicht

Timewarp: Stationsweg 54

Herenhuis in Jugendstil

Sem Kroon en Doris Konijnenberg werden verliefd op het monumentale pand aan de Stationsweg 54. Na een ingrijpende verbouwing kunnen zij er deze maand (opnieuw) hun intrek nemen.

Stationsweg 54 vormt samen met Stationsweg 56 een grotendeels gaaf bewaard gebleven dubbel herenhuis in Jugendstil. De twee gespiegelde woningen zijn in 1914 gebouwd door en voor rekening van de Alkmaarse aannemer Pieter Dubbeld Corneliszoon die ging wonen in nummer 54.

Opvallend is onder meer de voorgevel met links een portiek en in het midden een schuifvenster. Naast rode machinale waalsteen is in de voorgevel op ruime schaal
natuursteen toegepast. Opvallend is ook de betonnen balustrade van het inpandige balkon. Verder hebben alle bovenlichten in de voorgevel meerkleurig glas-in-lood met een gevlochten patroon van gestileerde vissen.

Mark Alphenaar van Regionaal Archief Alkmaar maakte deze Timewarp waarop de situatie van nu gecombineerd is met een foto uit het archief, gemaakt door Joop Elsinga in 1986. Meer timewarps van Regionaal Archief Alkmaar zijn te zien in een album op Flickr.

Interviews

Niet alleen Sem en Doris maar ook Pleun en Joshua kochten een monument aan de Stationsweg.