Terug naar het overzicht

Vraag voor 1 mei woonhuissubsidie aan voor je rijksmonument

Woon je in een rijksmonument? En heb je vorig jaar kosten gemaakt voor onderhoud? Dan kun je deze en volgende maand weer woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dat kan van 1 maart tot en met 30 april, voor werkzaamheden die in 2023 zijn uitgevoerd.

Dit jaar is er een nieuw aanvraagportaal voor de woonhuissubsidie. Dit portaal maakt het makkelijker om je aanvraag in te dienen. Je kunt je aanvraag nu ook tussentijds opslaan en later weer verder gaan. Vergeet in dat geval niet om de aanvraag op tijd definitief te maken en uiterlijk 30 april in te dienen.

Aanvragen met de VvE

Maakt je woonhuis deel uit van een groter gebouw met een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan kun je de VvE machtigen om namens jou de subsidieaanvraag te doen. Dat is eenvoudiger en efficiënter. Dit kan namens de gehele VvE, of namens een deel van de eigenaren binnen de VvE.

Hoger budget, maar misschien lager subsidiepercentage

Het budget van de woonhuisregeling is onlangs met 2,5 miljoen euro verhoogd. Toch kan het zijn dat het percentage dat je ontvangt aan subsidie dit jaar iets lager uitvalt dan afgelopen jaren.
Het maximale subsidiepercentage binnen de woonhuisregeling is al jaren 38%. Hoeveel er daadwerkelijk wordt toegekend, hangt af van het aantal aanvragen. Dit om het beschikbare geld zo eerlijk mogelijk te verdelen. Als het budget niet voldoende is voor de hoeveelheid aanvragen, dan wordt het subsidiepercentage voor alle aanvragers naar beneden bijgesteld. Zo hoeft de Rijksdienst geen aanvragen af te wijzen.
Tot nu toe is het nog niet nodig geweest om het percentage naar beneden bij te stellen. Maar de Rijksdienst ziet dat het aantal aanvragen toeneemt, terwijl tegelijkertijd de bouwkosten zijn gestegen. Hierdoor moet het subsidiepercentage dit jaar waarschijnlijk voor het eerst naar beneden worden bijgesteld. Het gaat naar verwachting om enkele procenten. Het definitieve percentage is eind juli bekend, als alle aanvragen inhoudelijk zijn beoordeeld.

Meer informatie over woonhuissubsidie

Wie meer wil weten, kan het webinar terugkijken dat de Rijksdienst op 26 februari verzorgde over de woonhuisregeling.
Met vragen over je subsidieaanvraag, kun je altijd contact opnemen met de InfoDesk. Dat kan via het contactformulier of telefonisch tijdens kantooruren op (033) 421 7 456.