Terug naar het overzicht

Barrel Organ uit Bath te zien in Grote Sint Laurenskerk

Het Barrel Organ uit de Alkmaarse zusterstad Bath is terug in Alkmaar. Dit straatorgeltje werd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Bath ingezet om geld in te zamelen voor verarmde inwoners van Alkmaar. Vervolgens stond het jarenlang in de hal van ons stadhuis. Het orgeltje is nu in Bath gerestaureerd en arriveerde deze week bij de Grote Sint Laurenskerk. Daar is het voor iedereen te zien tot in elk geval zaterdag 21 mei, als het orgel een hoofdrol speelt in het concert Victory Circle of Life waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat.

De vriendschapsband tussen Bath en Alkmaar steden bestaat al 77 jaar. Alkmaarder Eli Prins, die naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor, dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok. Bath heeft na de oorlog veel betekend voor Alkmaar, met onder meer voedsel- en kledinghulp. Twee jaar geleden lagen er al plannen om de 75-jarige vriendschapsband te vieren, maar dat is uitgesteld vanwege corona. Bij de Bathbrug (de brug van het Waagplein naar het Fnidsen) is nu een herdenkingsplaquette geplaatst (zie foto’s). En de komende week zijn er verschillende activiteiten georganiseerd.

Pop-up expo

Zo wordt vandaag om 11.15 uur in het voormalige Oilily-pand aan het Waagplein een tentoonstelling geopend over het leven van Truus Wijsmuller-Meijer. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld over deze in Alkmaar geboren en getogen vrouw, die 10.000 kinderen het leven redde uit handen van de nazi’s en onder meer naar Engeland liet ontsnappen. Voor Truus werd twee jaar geleden een fraai beeld onthuld op de Gewelfde Stenenbrug.
Een tweede deel van de expositie zoomt in op de relatie tussen Alkmaar en Bath. Zo zijn er twee beroemde Alkmaarders die onze band met Engeland vertegenwoordigen: Truus, die de vluchtelingenkinderen naar Engeland liet ontsnappen en Eli Prins, die in Engeland overlevingspakketten voor Alkmaar organiseerde. Foto’s, teksten en films vertellen beide verhalen.

De expositie is te zien van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag gaat de expositie een uurtje eerder open, om 11.00 uur. De expositie duurt tot eind juni. Schoolklassen en groepen kunnen een eigen tijdstip reserveren en desgewenst een inleiding krijgen (stuur een mail naar tantetruusishier@gmail.com ). Zie ook de website Tante Truus is hier.

Het Barrel orgel in de Grote Sint Laurenskerk met vlnr: medewerker Stad Alkmaar, Wim Passtoors (penningmeester Alkmaars Uitwisselings Comité AUC), Jaap Schuurman (directeur Stad Alkmaar), Dick Jan Braaij (voorzitter AUC) en Elly Bootsma (secretaris AUC).