Terug naar het overzicht

Gemeente vervangt ANWB-bordjes op oude panden

Inbreng eigenaren welkom voor ‘Schatten op straat’

Je kent ze vast. Die bruine bordjes op de gevels van oude panden met informatie over de geschiedenis van het gebouw. Het zijn de zogeheten ANWB-bordjes. Heel handig en informatief, maar veel van de bordjes zijn aan vervanging toe. Omdat het paneeltje is versleten of omdat de informatie niet meer klopt. Onder de noemer ‘Schatten op straat’, laat de gemeente Alkmaar de bordjes vervangen. Meteen een kans om ze wat aantrekkelijker te maken én om panden die nog niet zo’n bordje hebben maar er wel één verdienen, ook van een ANWB-bordje te voorzien. De gemeente vraagt eigenaren en gebruikers van deze panden zich te melden, zodat de bordjes in overleg kunnen worden samengesteld.

De bruine gevelbordjes zijn geliefd bij toeristen en bij inwoners die er even bij stilstaan tijdens een wandeling. Er is alleen zoveel meer te vertellen dan er op zo’n bordje past. In de musea en archieven ligt een schat aan verhalen die bij de meeste mensen niet bekend zijn. Daarom krijgen de nieuwe bordjes een ingang naar deze schatkamers. Via het scannen van een QR-code kunnen dan bijvoorbeeld foto’s getoond worden van het interieur of de portretten van vroegere bewoners. Ook zijn er soms opmerkelijke verhalen, die je via de QR-code zou kunnen lezen. Op deze manier worden de bordjes leuker en interessanter gemaakt voor een grotere groep mensen.

Dorpskernen en woonwijken

Verhalen vind je overal. Maar omdat de meeste bordjes in de binnenstad hangen, starten we hier met het vervangen van verouderde exemplaren. De gemeente betaalt de kosten en er is ruimte in het budget voor meer bordjes. Dat hoeven niet altijd beschermde monumenten te zijn.
Als de binnenstad voorzien is, bekijken we andere historische plekken waar mensen graag wandelen. Zoals de dorpskernen en oudere woonwijken. Hier hangen nog niet zoveel bordjes, dus hier zullen vooral nieuwe gevelbordjes komen. Suggesties hiervoor zijn van harte welkom.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Doet u mee?

Wat er op de gevel te lezen is, bepaalt de gemeente samen met de eigenaar of gebruiker van het pand. Voor het verzamelen van bruikbare informatie werken we samen met erfgoedverenigingen, de lokale musea en het Regionaal Archief. De coördinatie en de teksten worden verzorgd door bureau Schrijverij Schermerhorn. Hangt er bij u zo’n bordje? Of vindt u dat uw pand (of een pand waar u vaak langsloopt) zo’n bordje verdient? Stuur dan een e-mail naar schattenopstraat@alkmaar.nl.
De panden die al een bordje hebben, krijgen sowieso een nieuw exemplaar. Voor de nieuwe panden zullen de specialisten van de vakgroep Erfgoed een selectie maken. De eerste nieuwe bordjes zullen in de loop van 2024 aan de gevels hangen.

Terug naar het overzicht met artikelen van Erfgoed Magazine Alkmaar 68