Terug naar het overzicht

Gevel moet ademen

Tip van de monumentenadviseur

In deze (nieuwe) rubriek geven onze monumentenadviseurs tips voor eigenaren van monumenten voor het onderhoud van hun pand. Deze keer over het laten reinigen en impregneren van de gevel.

Het valt ons op dat er bedrijven zijn die eigenaren van monumenten aanbieden de buitenmuren te reinigen met hoge druk en om ze vervolgens te impregneren.
Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar er is wel een probleem. Door de hoge druk wordt namelijk de zogenoemde bakhuid van de stenen aangetast waardoor de oude stenen nog brozer en poreuzer worden. Ook de oude kalkmortelvoegen worden aangetast door uitspoeling. Vandaar dat dezelfde bedrijven aanbieden de muur meteen te impregneren om de aangebrachte schade weer te repareren. Toch is dat minder slim dan het misschien lijkt.

Ademen

Zolang een muur niet wordt geïmpregneerd, kan een buitengevel aan de buitenlucht ‘ademen’. Een natte muur droogt op na verloop van tijd, ook na een regenbui. Met het impregneren van de buitenmuren, echter, wordt een waterafstotende film aangebracht die de vochthuishouding van het monument ernstig verstoort. Aan de buitenkant is de muur dan weliswaar waterafstotend. Maar ook (en juist) van binnen komt er vocht in de muur. Mensen leven, ademen, koken en stoken in huis en dat produceert alles bij elkaar veel vocht. Na verloop van tijd treedt condensatie op aan de binnenkant.
Maar een geïmpregneerde muur kan niet meer ademen, met als gevolg dat de stenen langer dan gebruikelijk nat blijven. Dat zorgt uiteindelijk voor schade aan zowel de bakstenen als het voegwerk. Vorst in de winter maakt die schade nog groter. De stenen kunnen gaan verpulveren of er breken stukken af.
Om deze redenen past het reinigen van gevels met hoge druk, net als het impregneren, niet binnen de voorwaarden voor de gemeentelijke subsidies voor onderhoud aan monumenten.
Maar behalve voor de gevel, hebben geïmpregneerde muren uiteindelijk ook negatieve gevolgen voor het binnenklimaat.

Informatie

Is het historische voegwerk van uw pand toe aan onderhoud? Neem dan een kundige aannemer of voegbedrijf in de arm en verdiep u in de mogelijkheden die er zijn. Betrouwbare informatie over onderhoud van monumenten is te vinden bij de Stichting ERM

Uiteraard kunt u uw vragen over het onderhoud van uw monument ook voorleggen aan onze specialisten. Stuur een e-mail naar erfgoed@alkmaar.nl