Terug naar het overzicht

Leg een steen voor LEVENSLICHT – 75 jaar vrijheid

Op het Canadaplein is vanaf vrijdag 24 januari het kunstwerk LEVENSLICHT te zien. Met dit kunstwerk worden  slachtoffers van de Holocaust herdacht. Het kunstwerk kan dagelijks worden opgebouwd door het neerleggen van speciale stenen. Iedereen is welkom om een steen te komen plaatsen. Het kunstwerk reist langs 3 locaties in de periode van 24 januari tot en met 14 juni. Het is achtereenvolgens te zien op het Canadaplein, in de Grote Kerk van Schermerhorn, in de Grote Kerk van De Rijp en afsluitend in het Stedelijk Museum Alkmaar, in de tentoonstelling ‘75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten’.

“Op elke locatie wordt gestart met een openbare ceremonie. Deze start om 13.30 uur”.

24 januari – 12 februari            Canadaplein (stenen bij balie Stedelijk Museum Alkmaar).

14 februari – 29 februari          Grote Kerk Schermerhorn, Oosteinde 2.

1 maart – 13 maart                   Grote Kerk De Rijp, Grote Dam 6.

14 maart tot en met 14 juni     Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1.

LEVENSLICHT

In ons land herdenken we dit jaar 75 jaar Vrijheid. Het startmoment hiervan valt samen met de datum waarop Auschwitz werd bevrijd. Dat was op 27 januari 1945. Dit jaar wordt op die dag

in 171 gemeentes LEVENSLICHT tentoongesteld. Het kunstwerk bestaat uit speciale lichtgevende stenen. Een steeds dovend licht laat de stenen als het ware ademen, leven. In totaal zijn er 104.000 speciale stenen, gelijk aan het aantal Holocaustslachtoffers. Alle 170 kunstwerken werden gezamenlijk getoond op 16 januari in Rotterdam. Daarna zijn deze verdeeld over de deelnemende gemeentes.

Joods herdenkingsritueel met stenen

Studio Daan Roosegaarde ontwierp LEVENSLICHT in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het gebruik van stenen is geïnspireerd op het Joodse herdenkingsritueel, waarbij na een bezoek op het graf steentjes worden achtergelaten. Het kunstwerk is tijdelijk. Alle kunstwerken in het land worden uiteindelijk weer afgebroken. De stenen blijven in de gemeentes. In Alkmaar krijgen deze een permanente bestemming.

Leg een steen

Onderdeel van het kunstwerk is het neerleggen van stenen. Op elke locatie wordt dit gedaan met een ceremonie. Iedereen is welkom om deze bij te wonen. Tijdens de gehele periode kunnen stenen worden neergelegd. De stenen zijn verkrijgbaar bij het kunstwerk.

Bekijk hier het filmpje van de levenslicht stenen bij De Wereld Draait Door