Terug naar het overzicht

Sierlijke consoles terug onder balkon Kanaalkade

Het balkon van Laura en Piet Drost aan de Kanaalkade 47 is sinds begin dit jaar weer getooid met consoles met sierlijk houtsnijwerk. De oude consoles, die het balkon al die jaren hadden ondersteund, waren verrot. En op de plek van het voormalige houtsnijwerk zat nu een multiplex plaatje. Toen de familie Drost hun balkon liet opknappen, kozen ze voor nieuwe consoles in de originele uitvoering. Een oude foto van het pand uit het Regionaal Archief diende als voorbeeld.

“De heer Krabbendam van Monumentenzorg kwam met het idee,” vertelt Laura Drost. “We wilden ons balkon laten restaureren en wilden weten of we subsidie konden aanvragen. Dat bleek zo te zijn. Later kwam hij met die oude foto waarop de originele consoles te zien zijn. Die waren er dus al niet meer toen wij hier 45 jaar geleden kwamen wonen…”

Mallen
De familie Drost schakelde Rob Haverlag van bouwbedrijf R.M. Haverlag in, die op zijn beurt de samenwerking zocht met meubelatelier Pieter Koorn.
Haverlag: “Pieter had ik nodig voor het specialistische houtsnijwerk. En dat is me erg goed bevallen. Ik heb het balkon vervangen en Sjaak Erkamp heeft er een nieuwe zinken bak in gesoldeerd. De profilering van de randen heb ik nagemaakt van de dakkapel. Die details waren namelijk niet terug te halen op de foto uit het archief.
De oude consoles hadden aan de onderkant nog wel de originele bewerking. Die konden we dus als voorbeeld nemen voor de nieuwe exemplaren, waarvoor ik mallen heb gemaakt. Maar de oorspronkelijke versieringen aan de zijkanten waren helemaal verdwenen. Aan de hand van die foto uit het archief en de mallen, kon Pieter Koorn het oorspronkelijke houtsnijwerk goed reconstrueren.”

Prijskaartje
“Er hing wel een prijskaartje aan,” vertelt Laura Drost. “Maar in goed overleg met alle partijen zijn we er toch uitgekomen.”
“Het zijn ook best bedragen, waar je het over hebt,” licht Pieter Koorn toe. Daarom hebben we het erover gehad om alleen de buitenzijde van houtsnijwerk te voorzien. Maar stel dat je daar later spijt van krijgt en het alsnog wilt aan de binnenkant, dan moet alles er weer af en ben je nog veel duurder uit. Uiteindelijk is er extra subsidie beschikbaar gesteld.”

Haverlag: “Bovendien wilden Pieter en ik het ook gewoon goed doen.”
Koorn: “Alleen al omdat ik een echte Alkmaarder ben. Ik kom hier vaak genoeg langs, dus dan wil ik er ook trots op kunnen zijn. Ik heb de binnenkant dus ook bewerkt maar daarbij hebben we alleen de rozet weggelaten.”

Werken aan monumenten
Werk aan monumenten is Pieter Koorns specialisatie en ook Rob Haverlag doet de laatste jaren steeds meer monumentale restauraties: “Het opknappen van oude dingen blijkt me erg goed te liggen.”
En de familie Drost is blij met het resultaat: “We vinden het prachtig! En we krijgen erg leuke reacties! Mede dankzij de foto’s op Facebook.”